nieuws

Hoge kwaliteit op alle fronten

Geen categorie

Frits van Dongen wint BNA kubus

Hoge kwaliteit op alle fronten

Op 8 december vindt de uitreiking plaats van de BNA Kubus 2006. De BNA kubus, een van de meest prestigieuze architectuurprijzen die Nederland rijk is, is dit jaar toegekend aan architect Frits van Dongen. Het thema van de prijs was “bijeenkomstgebouwen, architectuur en cultuur”. Van Dongen werd geprezen vanwege zijn buitengewone expertise op dit gebied. 

Afgelopen mei was al bekend dat Van Dongen de prijs had gewonnen, het officiële juryrapport is echter net openbaar gemaakt. Hierin wordt vooral gesproken over Van Dongens vermogen om de route in het gebouw vorm te geven. Deze is in alle gevallen “helder, doordacht en uitnodigend.” Dat wil zeggen dat de route niet alleen een pragmatisch gegeven is, maar ook iets dat zijn gebouwen iets extra’s geeft, zoals in de Pathé bioscoop in Amsterdam Zuidoost. Hier is de trap een onderdeel geworden van het filmische drama. De trap, die vanuit de ontvangstzaal alle veertien zalen ontsluit, wordt door de bezoekers gebruikt als verblijfsruimte, terwijl kinderen er achter elkaar aan rennen. Dit feestelijke schouwspel wordt vanaf de ArenA boulevard zichtbaar gemaakt door middel van een met glas gevulde uitsparing in de gevel, die precies de loop van de trap volgt. 

Ook de andere bijeenkomstgebouwen van Van Dongen, zoals de Harmonie in Leeuwarden, de Heineken Music Hall in Amsterdam en poppodium De Tagrijn in Hilversum werden geprezen. Daarnaast werd het volledige oeuvre van de architect “de BNA Kubus waardig” geacht. De jury, onder voorzitterschap van Rob Louët Feisser, bestond uit directeur van het Nationaal Pop Instituut Jaap van Beusekom, de architecten Henk Döll, Rogier Janssen en Liesbeth van der Pol en publicist Allard Jolles.

http://www.bna.nl/home/Welkom_bij_de.BNA

Reageer op dit artikel