nieuws

Eigentijds wonen voor ouderen

Geen categorie

Het project ‘Akeleistraat’ van Bureau Kroner uit Den Haag is genomineerd voor de Nieuwe Stad Prijs 2006, uitgeschreven door de gemeente Den Haag. Samen met drie andere projecten is het woongebouw aan de Akeleistraat afgelopen zaterdag bezocht door een vak- en publieksjury. De uitslag zal eind november bekend worden gemaakt.

Eigentijds wonen voor ouderen

Aan de Akeleistraat in Den Haag is afgelopen juli een nieuw woongebouw opgeleverd met 17 ouderenwoningen en een gemeenschappelijke ruimte in het kader van ‘groepswonen door ouderen’. Het gebouw biedt ruime appartementen voor alleenstaande of samenwonende senioren uit de Bloemen- en Bomenbuurt. Samen vormen de ouderen een woongroep waardoor er sociale onderlinge verbondenheid gecreëerd wordt. Het gebouw is centraal gelegen in de wijk. De uitbreiding van het programma met een apotheek en praktijkruimtes voor vier huisartsen versterkt de sociale rol die het complex moet gaan vervullen in de wijk.

De architectuur van het nieuwe complex wordt gekenmerkt door lange doorgaande horizontale lijnen die versterkt wordt door het gebruik van een lichte baksteen in de plint, gevolgd door een bovenbouw die uit donkere steen is opgetrokken. Op de begane grond bevinden zich het gezondheidscentrum en de entree van het groepswonen; op de verdiepingen zijn de woningen en de gemeenschappelijke ruimte.

De aansluiting van de nieuwbouw op de buurpanden is zorgvuldig vormgegeven door een verspringing in de gevellijn, die tevens de entree van de parkeergarage markeert.

De belijning in de gevel wordt gevormd door terugliggende mestelwerkvlakken en doorlopende betonbanden. Aan de betonband zijn glazen schermen bevestigd die als doorvalbeveiliging fungeren, zodat een optimaal zicht vanuit de woning wordt gegarandeerd. Om de woningen zo ruim mogelijk te maken zijn er geen private buitenruimtes gemaakt; de franse balkons functioneren als een “buitenruimte” in de woning. Er is voldoende gemeenschappelijke buitenruimte beschikbaar. Deze is gelegen op de eerste verdieping en is zowel individueel als groepsgewijs te gebruiken. 

Tijdens het ontwerpproces is veel gecommuniceerd met de bewonersgroep over hun woonwensen en is er rekening gehouden met de aanpasbaarheid van de woningen.

Opdrachtgever: Citadel projecten voor Staedion, Den Haag

Ontwerp: Bureau Kroner, Den Haag; projectteam: Mark Graafland, Patrick Willemsen

Woongroep: Vereniging Groepswonen door Ouderen (GDO)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels