nieuws

BAR Architecten wint Van Eck Prijs

Geen categorie

Brughuis in Middelburg bekroond
BAR Architecten uit Rotterdam heeft de Van Eck Prijs gewonnen. Joost Glissenaar en Klaas van der Molen worden bekroond voor het ontwerp van een brughuis in Middelburg. De Van Eck Prijs wordt eens in de vijf jaar uitgereikt aan ‘de architect van een bouwwerk dat in zijn architectuur uitmunt door de zuivere integratie van de constructie in het geheel’.

BAR Architecten wint Van Eck Prijs

De jury heeft daarbij gekeken naar de wijze waarop de constructie wordt ingezet als middel om tot een verrassende vormgeving te komen. De constructie is het wezen van het bekroonde gebouw en bepaalt mede de vorm. De constructie is niet expliciet vormgegeven maar er is op een intelligente manier gezocht naar een overtuigende samenhang tussen de constructie en de expressie van het object. In die zin is er sprake van een zuivere integratie van de constructie in de architectuur. De keuze voor één massieve poot en het dragend maken van de rest van het gebouw levert spannende architectuur op. Het gebouw toont zich als een geheel waarin het constructieve gedeelte naadloos overvloeit in het niet-constructieve gedeelte. Volgens de jury hebben ‘de architecten een relatief simpele opgave met een beperkt budget tot een gebouw weten te transformeren waarvan het effect groter is dan formaat en functie. Het subtiele spel met de gevelvlakken maakt dat het brughuis van elke kant een ander beeld oplevert, of je nu vanaf het water, de brug of de kade kijkt. 

Voor deze editie konden gebouwen worden ingezonden die gerealiseerd zijn tussen 2000 en 2005. De projectarchitecten van het gebouw moesten op het moment van oplevering 45 jaar of jonger zijn. De winnaars zijn gekozen uit 35 inzendingen. De jury bekroont, in de traditie van de Van Eckprijs, een bureau waarvan nog veel mag worden verwacht. BAR Architects legt in tot nu toe gerealiseerde projecten een intelligente architectuur aan de dag. De ontwerpers hebben geen grote gebaren nodig. De eenvoud en de poëzie van hun ontwerpen geeft de architectuur een enorme expressiviteit.

Eerdere prijswinnaars waren: J. van Stigt, W.G. Quist, J.L.C. Choisy/ir R. Ouendag/W.A.M. Nieuwhof, H. Hertzberger, J. Benthem en M. Crouwel, K. van Velsen, J. Pesman en MVRDV. 

De jury bestond uit Jacob van Rijs (voorzitter), Hubert-Jan Henket, Kas Oosterhuis en Vera Yanovshtchinsky. 

Het volledige juryrapport is te vinden op www.bna.nl/vaneckprijs. De prijs wordt later dit jaar uitgereikt.

Reageer op dit artikel