nieuws

Winnaar Gouden Piramide 2006 bekendgemaakt

Geen categorie

Journalist gekozen als meest inspirerende opdrachtgever

Winnaar Gouden Piramide 2006 bekendgemaakt

Edwin Oostmeijer heeft zaterdagmiddag voor het appartementencomplex Het Bolwerk in Utrecht de Gouden Piramide ontvangen. In de laatste uitzending van de serie, waarin de vijf genomineerde projecten werden gepresenteerd, werd de winnaar bekendgemaakt. ‘Een journalist werd projectontwikkelaar.’ Zo kenschetste inzender en opdrachtgever Edwin Oostmeijer zijn rol bij de totstandkoming van het appartementencomplex Het Bolwerk in Utrecht.

Op het Servaasbolwerk stond tot voor kort een als boerderij vermomde bunker. Tijdens een journalistieke opdracht, ontdekte Oostmeijer dat als de bunker zijn functie zou verliezen, er woningbouw mocht komen. Oostmeijer benaderde bOb van Reeth, die hij eens had geïnterviewd. Samen besloten zij dat het een ingetogen gebouw moest worden dat niet te veel moest opvallen in de parkachtige omgeving. Het werd een rechthoekig complex woningen rond een cour omgeven door lichte gevels. De buitengevel is van een bruin-paarskleurige baksteen. 

Het verhaal van de totstandkoming bleek een ‘spannend jongensboek’, zo werd in de jury opgemerkt. “De beschrijving van het allereerste idee (…) tot aan de uiteindelijke verwezenlijking van zijn architectonische droom is een soms onthutsend relaas vol hindernissen, tegenwerkingen, bedreigingen, de verbijsterende inbreng van zogenaamde vakdeskundigen en bot conservatisme. Maar ook van architectonisch plezier. “

De jury onder leiding van rijksbouwmeester Mels Crouwel,koos het project uit vijf nominaties, waaronder het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam en het Scheepvaarttransportcollege in Rotterdam.Het thema van de prijsronde 2006 was architectuur. De Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap bestaat uit een bedrag van 50.000 euro, een speciaal vervaardigde trofee en een catalogus waarin de beste inzendingen van de prijsronde uitvoerig worden gedocumenteerd en beschreven. Deze publicatie “Een land van architectuur” is uitgegeven door Uitgeverij 010 en werd bij de prijsuitreiking gepresenteerd.

De Gouden Piramide is een gezamenlijk initiatief van de ministeries van VROM, LNV, OCW, en VenW.

www.goudenpiramide.nl

Reageer op dit artikel