nieuws

Oplevering – Tijdelijk gebouw voor twintig jaar

Geen categorie

Begin november wordt het nieuwe onderwijsgebouw ‘t IJ49 in Amsterdam geopend.
De school is als tijdelijke dependance (twintig jaar) bedoeld voor de piekopvang van de scholen op IJburg. Het gebouw staat haaks op het bouwblok zodat het optimaal gebruik maakt van de locatie. Zo vormt het schoolplein een verbinding tussen kade en straat.

De opzet van het gebouw is een brede middengang met aan weerszijden lokalen in drie lagen. Door een verticale brandcompartimentering te kiezen, worden de stijgpunten met vides onderdeel van de middengang. Doordat het gebouw met zijn lange zijde aan het schoolplein ligt zijn er drie entrees, wat handig is in het gebruik. 

Om de gestapelde geprefabriceerde units tot een gebouw te smeden is gekozen voor expressieve horizontale banden. De overkragende banden functioneren ook als zonwering en geven beschutting bij de entrees. De met spuitrubber beklede banden zijn aan de buitenzijde wit en hebben aan de liggende zijden een uitgesproken kleur per verdieping. Deze kleuren worden in het interieur voortgezet. Door de banden aan te lichten wordt het gebouw ook ’s avond een baken voor de wijk.

www.hvdn.nl

Reageer op dit artikel