nieuws

Oplevering – Paradepaardje van ecologisch bouwen

Geen categorie

Thomas Rau ontwerpt milieuvriendelijk gebouw

Voor het nieuwe onderkomen van het Wereld Natuur Fonds (WNF) werd in het natuurgebied Schoonoord een voormalig agrarisch laboratorium in Zeist door architectenbureau RAU verbouwd.
Het gebouw is niet alleen volledig zelfvoorzienend en energiezuinig maar ook geheel vrij van CO2-emissie. De toegepaste techniek is op verantwoorde wijze weggewerkt en ook de gebruikte bouwmaterialen zijn ter plekke gerecycled.

Oplevering – Paradepaardje van ecologisch bouwen

Volgens architect Thomas Rau, “is niet gekozen voor maximalisering van de bebouwing, maar voor een optimalisering tussen gebouw en natuur. Teneinde het bebouwd grondoppervlak te verkleinen is maximaal gesloopt, ruim twintig procent (1200 vierkante meter) verdween onder de slopershamer. 

In het ontwerp ontbrak de derde, ruimtelijke dimensie.   Om de verbinding tussen boven en beneden te verbeteren is het middengedeelte van het drielaagse complex eruit gezaagd en vervangen. Midden in het kristallijnen gebouw is een nieuw, amorf lichaam ingevoegd waardoor het gebouw in evenwicht komt. De nieuwbouw is bekleed met keramische leien en vormt het hart van de organisatie.

Voor het verwarmen van het gebouw wordt gebruik gemaakt van human resources in plaats van olie. De warmte die de 120 werknemers afgeven wordt opgevangen en voorziet uiteindelijk in 85 procent van de jaarlijkse warmte-energiebehoefte.

Een 4 centimeter dik vochtregulerend leemplafond met daarin kleine capillaire buisjes met een doorsnede van 3 a 4 millimeter zorgen voor de koeling en verwarming van het gebouw, in totaal ongeveer 3000 vierkante meter.

De wanden zijn grotendeels voorzien van op hout bespannen viltstroken, dit voor een optimale akoestiek. De resterende enenergiebehoefte van 15 procent wordt verkregen met warmtepompen en een warmtekrachtkoppelingscentrale die op plantenolie loopt. Het dak is waar mogelijk bedekt met pv-cellen.

Overtollige elektriciteit wordt aan het openbare net geleverd dat fungeert als een buffer. Het koelen van het gebouw gebeurt met grondwater. Een nog aan te leggen rioolwaterzuivering maakt het mogelijk het vervuilde water op het eigen terrein te zuiveren. 

Het toegepaste energiesysteem resulteert in een transparant gebouw. De gevel is voor de helft open in plaats van de gebruikelijke 30 procent. Driedubbelglas is toegepast voor een optimale isolatie. 

De totale bouwkosten zijn ruim vier miljoen euro. Behalve de toegepaste techniek die op natuurlijke wijze in het gebouw is weggewerkt is ook nog een flinke hoeveelheid sloopmateriaal (steen, hout, glas) vermalen en op het terrein uitgestrooid om dienst te doen als waterinfiltreerlaag. De parkeergrondlaag is daarbij op zo’n manier opgebouwd dat de komende dertig jaar alle olie en benzine biologisch ter plaatse worden afgebroken. 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels