nieuws

Oplevering – Dynamisch paviljoen

Geen categorie

FBW architecten ontwierp een nieuw bezoekerscentrum aan de Tenellaplas in de Voornse Duinen, een overblijfsel van de Atlantik Wall.

Oplevering – Dynamisch paviljoen

Rondom het bezoekerscentrum ligt een heemtuin. Het paviljoen zelf ligt op een vrij zwevend plateau, dat ook als veranda dienst doet. De plattegrond van het bezoekerscentrum bestaat uit twee driehoeken, die samen een ruit vormen. De daken van de driehoeken lopen onder een verschillende helling af naar een diagonaal, waar de driehoeken elkaar raken. 

De draagconstructie is in hout uitgevoerd en bestaat uit kolommen en ver doorstekende dakbalken, zodat een ruim overstek voor de veranda ontstaat. Vanaf de zitbanken hebben bezoekers uitzicht op de plas en de orchideeëntuin. De veranda is met kabels opgehangen aan de dakconstructie; het dak zelf is door een glasstrook gescheiden van de gevels en lijkt te zweven. In het interieur is de draagconstructie in het zicht gelaten. 

Het programma voorziet in ruimten voor expositie, lezingen en biedt ter ondersteuning kantoorruimte, keukens en een werkplaats. Door de vlonder, de plattegrond en het dak te torderen, ontstaat een dynamisch gebouwtje dat zich van alle kanten op een andere manier manifesteert.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels