nieuws

Huurbeleid concentreert lage inkomens in stad

Geen categorie

Wonen buiten de grote stad dreigt voor starters, ouderen en mensen met lagere inkomens onbetaalbaar te worden wanneer het kabinet zijn huurplannen doorzet. Volgens de grote steden zal dit leiden tot een verdere concentratie van probleemgezinnen in oude wijken. Dit blijkt uit een rapport van de PvdA, dat gisteren is verschenen. Doordat de huurprijzen voor gewilde woningen straks omhoog gaan, vrezen de grote steden dat het onmogelijk wordt om mensen met een lager inkomen in de randgemeenten te huisvesten.

Het kabinet wil nog voor de verkiezingen een wetsvoorstel door de Tweede Kamer loodsen over de gedeeltelijke liberalisering van de huurmarkt. Om het tekort aan geschikte huurwoningen op te lossen, wil het kabinet verhuurders de vrijheid geven om hogere huren te vragen. Met dat geld kan dan worden geïnvesteerd in een betere woningvoorraad. Het gaat om twintig procent van de huidige huurwoningen waarvan de huren straks niet meer door de overheid worden vastgesteld. Een meerderheid van de Kamer steunt het voorstel.

Reageer op dit artikel