nieuws

Het Oosten schort steun Amsterdamse Westermoskee op

Geen categorie

Woningbouwvereniging Het Oosten stopt voorlopig haar medewerking aan de realisatie van de Westermoskee. Er moet eerst duidelijkheid komen over de koers van de Sociaal-Culturele Vereniging Amsterdam-West, ook bekend als de vereniging Aya Sofya.

De oorzaak van het conflict ligt binnen de vereniging Aya Sofya en de Turkse moskeevereniging Milli Görüs, meent een woordvoerder van het stadsdeel De Baarsjes. Bij die verenigingen vindt een strijd plaats tussen conservatieve en liberale stromingen. De conservatieve stroming zou het niet eens zijn met het convenant dat twee weken geleden is gesloten met het stadsdeel. Hierin is overeengekomen dat de moskee een liberale koers gaat varen.

Als Het Oosten zich terugtrekt zou dit het einde voor het project betekenen. Het is de bedoeling dat de Westermoskee van het Frans-Joodse echtpaar Breitman een middelpunt van het stedelijke leven wordt. Men hoopt dat te bereiken door de bouw van 110 woningen, een ondergrondse parkeergarage en kantoren, bedrijven, winkels en maatschappelijke voorzieningen rondom de moskee. De bouw van de Westermoskee loopt parallel met de stadsvernieuwing in de Chassébuurt. Deze wijk tussen de Kostverlorenvaart en de Admiralengracht moet de nieuwe Pijp worden.

“Wij hebben ons de afgelopen jaren belangeloos voor dit project ingezet omdat we geloven in de boodschap van integratie en tolerantie die het moskeebestuur had. Als dat verandert, veranderen ook de voorwaarden van dit project.” aldus woordvoerder Doede Jaarsma van woningbouwvereniging Het Oosten. 

Reageer op dit artikel