nieuws

Ridderzaal in ere hersteld

Geen categorie

Met het voorlezen van de Troonrede op Prinsjesdag wijdt koningin Beatrix de nieuwe Ridderzaal in. De pas afgeronde renovatie is de grootste herinrichting die de ruimte heeft ondergaan sinds 1904.

Ridderzaal in ere hersteld

De meest in het oog springende veranderingen zijn de schildering op de schouw, wandkleden in plaats van vlaggen, vloerkleden, extra verlichting, een nieuw podium en een nieuw gestoffeerde troon met daarboven een kleiner baldakijn. 

De Ridderzaal voldeed als intensief gebruikte zaal voor bijeenkomsten niet meer aan de eisen van deze tijd. Veel van de oorspronkelijke uitmonstering van de zaal naar het ontwerp uit 1904 van architect Pierre Cuypers – bekend van ontwerp Centraal Station en Rijksmuseum in Amsterdam – was verloren gegaan. Daarnaast was de bekleding van de troon in slechte staat. Tot slot had minister Dekker van VROM aangegeven belang te hechten aan eenheid van interieur en inrichting van de Ridderzaal. 

Leidraad voor de architecten Krijn van den Ende van Bureau voor Bouwhistorisch Onderzoek en Askon Eden van de Rijksgebouwendienst was het interieur van de Ridderzaal bij de oplevering in 1904. Enkele van de meest in het oog springende veranderingen zijn de stoffering van de troon en de twee neventronen, die weer zijn bekleed met de oorspronkelijke stoffen. Ook is het podium vernieuwd en is er een slanker baldakijn boven de troon geplaatst. Echt opvallen doen de negentien wandkleden, die refereren aan de wapens en de historie van de provincies en de overzeese rijksdelen. Deze vervangen de provincievlaggen. 

Tevens zijn er nieuwe vloerkleden gelegd, is de geluidsinstallatie gemoderniseerd, nieuwe verlichting in de acht kroonluchters aangebracht die minder warmte produceren en de oorspronkelijke zandkleur op de wanden teruggebracht. 

Op 19 september, tijdens Prinsjesdag, wordt de nieuw ingerichte Ridderzaal officieel in gebruik genomen. 

Meer informatie is te vinden in een nieuw boek over de Ridderzaal, uitgegeven door de Rijksgebouwendienst, getiteld Eerherstel voor een feestzaal. De vernieuwde Ridderzaal.

www.vrom.nl/rijksgebouwendienst

Reageer op dit artikel