nieuws

Oplevering – Woongebouw Kop van Diemenstraat manifest begin

Geen categorie

Het net opgeleverde woongebouw Kop van Diemenstraat door Tekton Architecten maakt van een stedebouwkundig open einde een manifest begin. Het gebouw ligt op een strategische locatie aan de staart van de IJ-oevers in Amsterdam en is de schakel tussen de oude pakhuizen aan de Van Diemenstraat en de Graansilo.

Oplevering – Woongebouw Kop van Diemenstraat manifest begin

Deels is het volume opgetild om belangrijke zichtlijnen tussen de Houthaven en de stad in stand te houden. Het verlaagde plein biedt een interessante openbare ruimte aan het water. Het binnenhof met de open transparante kern zorgt voor licht en zon op het overdekte plein en in de binnentuin. Het gebouw is van alle zijden toegankelijk, waardoor er interactie met de naaste omgeving is geënsceneerd. De hoofdentree ligt aan het plein. De bedrijfsruimtes in de plint hebben deuren aan de straat en de atelierwoningen hebben toegang tot een eigen steiger aan de kade. De hoogte van de verdiepingen en de brede stramienmaat maken een grote diversiteit aan flexibele woningen en bedrijfsruimtes mogelijk. De hoge ramen, gecombineerd met de verdiepingsruimte, zorgen voor lichte interieurs en uitzicht. Er zijn maisonettes en appartementen met uitzicht naar het water of over de daken naar de binnenstad. De buitenzijde is robuust met cortenkleurige betonpanelen onder facetvormig reliëf en verwijst naar de haven. De binnenzijde is bekleed met hout en heeft een zachtere uitstraling.

Reageer op dit artikel