nieuws

Van kantoor tot woning

Geen categorie

In Amsterdam wordt het nieuwbouwplan voor het Koningin Wilhilminaplein, dat oorspronkelijk voorzag in de bouw van kantoren en bedrijfsruimtes, uitgevoerd als woongebouw.

Van kantoor tot woning

Het Oranjekwartier zou voorzien in 55.000 vierkante meter kantoorruimte. Nu komt er eind 2007 een luxe wooncomplex met binnentuinen. Het project gaat ruimte bieden aan 378 huurwoningen en 1000 vierkante meter commerciële bedrijfsruimte.

Oranjekwartier is een samenwerking van de Maarsen Groep en Aedes Vastgoed. Het ontwerp is van Diederik Dam van Dam en Partners Architecten. De 378 appartementen worden in vier torens rondom een binnentuin gebouwd. De tuin, die bovenop de ruime ondergrondse parkeergarage wordt aangelegd, krijgt een parkachtige inrichting. Aan de zuidzijde wordt een autovrij plein gemaakt waaraan onder meer een grand café en praktische zaken als bijvoorbeeld een krantenkiosk, stomerij of dagopvang komen.

De opmerkelijke switch gebeurt zelden, maar is een voor de hand liggende oplossing. De nog altijd groeiende leegstand van kantoorruimtes en het woningtekort nopen tot deze maatregel. Daarbij heeft de hoofdstad te kampen met het fenomeen ‘scheefwonen’, een resultaat van een lage verhuisdynamiek en slechte doorstroming, waarin huurders en kopers die eenmaal een woning hebben, blijven zitten. Daardoor wonen ze eigenlijk te goedkoop. De bouw van middeldure huizen en creëren van middeldure huurwoningen kan een mogelijke oplossing zijn voor dit probleem.

Reageer op dit artikel