nieuws

Traditie

Geen categorie

Deze week is het Le Musee du Quai Branly in Parijs geopend. Het paradepaardje van de Franse president Jacques Chirac kost 235 miljoen. Al in 1996 gaf Chirac de opdracht voor de bouw. Voor het ontwerp schakelde hij architect Jean Nouvel in.

Traditie

Het museum voor niet-westerse kunst en cultuur van Afrika, Oceanië, Azië en Amerika ligt aan de oevers van de Seine, in de nabijheid van de Eiffeltoren. Binnen waant de bezoeker zich in een donker oerwoud, dit wordt versterkt door het gedempte licht, het gebruik van stemmige kleuren en een glaswand vol junglegroen.In de toekomst moeten de nu nog jonge bomen in de enorme tuin een jungle om het gebouw gaan vormen. Het nieuwe museum bevat behalve een permanente tentoonstellingszaal ruimtes voor tijdelijke exposities, een mediatheek, een theater en een bioscoop.

Met de komst van Le Musee du Quai Branly schaart Chirac zich in de traditie van presidenten die met ‘Grands Travaux’ hun stempel op de culturele geschiedenis van Frankrijk hebben willen drukken. Georges Pompidou, Giscard d’Estaing en François Mitterand   gingen hem voor met respectievelijk het Centre Pompidou, het Musée d’Orsay en het ‘Groot-Louvre’-project.

Reageer op dit artikel