nieuws

Groengebieden zijn onmisbaar voor vitale stedelijke regio

Geen categorie

Stadslandschappen zijn een onmisbaar onderdeel van een vitale stedelijke regio. Dat is de belangrijkste boodschap van een internationale conferentie die dinsdag in Amsterdam is begonnen.

Tijdens deze conferentie, die is georganiseerd door het grensoverschrijdende samenwerkingsprogramma SAUL (Sustainable and Accesible Urban Landscapes), komen projecten uit Londen, Luxemburg, het Ruhrgebied, Frankfurt, Saarland en Amsterdam aan de orde. 

Stadslandschappen zijn die delen van steden waar groengebieden en woon- en werkgebieden op elkaar zijn afgestemd. Stadslandschappen zijn in de bestaande structuren echter lastig tot stand te brnegen. Toch is de integratie die in stadslandschappen plaats vindt, essentieel voor een duurzame sociaal-economische stedelijke ontwikkeling. 

Het samenwerkingsprogramma SAUL is begonnen in 2002 en loopt nog door tot de zomer van 2006. Het is voor 11 miljoen euro gesubsidieerd uit het regiofonds van de Europese Commissie. In Nederland zijn proefprojecten uitgevoerd in het Noorderpark in Amsterdam-Noord en in het Groene hart. 

Voor het Noorderpark vormde de aanleg van een verdiepte metrolijn aanleiding voor de stadsdeelraad Noord om de renovatie van het park ter hand te nemen. Alle mogelijke gebruikers zijn hierbij betrokken. Inmiddels is de parkrenovatie in volle gang, worden de bomen gerooid, zijn de bruggen aangelegd en zijn de eerste vijvers geschoond. Het nieuwe Noorderpark wordt naar verwachting in 2010 opgeleverd.

 

Reageer op dit artikel