nieuws

Richard Meier treedt terug na beschuldigingen seksuele intimidatie

Business

De wereldberoemde architect Richard Meier is door meerdere vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie. The New York Times publiceerde gisteren een verhaal waarin vijf vrouwen hem beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag. Geconfronteerd met de kwestie geeft Meier aan zich zes maanden terug te trekken als partner van zijn bureau.

Richard Meier treedt terug na beschuldigingen seksuele intimidatie
beeld David Shankbone

‘I am deeply troubled and embarrassed by the accounts of several women who were offended by my words and actions. While our recollections may differ, I sincerely apologize to anyone who was offended by my behavior. I am leaving the company in the hands of a dedicated and outstanding senior management team, which has spent the past three decades serving our clients and building our firm’s success’, zo reageert hij tegenover de krant.

Niet eenmalig

Uit het stuk, waarin diverse passages over ongewenste gebeurtenissen zijn opgetekend, blijkt dat het gedrag van de architect geen eenmalig incident was. Verschillende werknemers hebben geadviseerd om niet tot laat alleen op kantoor te blijven. Nadat de verhalen het management bereikten, zou streng beleid zijn opgesteld omtrent gedrag en een training georganiseerd waaraan iedereen inclusief Richard Meier aan deelnam.

Stadhuis Den Haag, beeld Ellywa

MeToo

Het is opmerkelijk dat de verhalen nu naar buiten komen, omdat de beschreven incidenten jaren terug gaan. Richard Meier is nu 83, en daarmee generatiegenoot van verschillende mannen die de laatste tijd publiekelijk zijn beschuldigd van ongewenst gedrag. In de architectuur is Meier een van de eerste grote namen die op deze manier in het nieuws komt. Een aantal maanden geleden deed de dochter van Paolo Soleri eveneens een boekje open. Daarop reageerde Harm Tilman in zijn blog over #MeToo: ‘Interessanter is of de traditionele machtsstructuur kan worden geslecht en het aandeel van vrouwen in de beroepsuitoefening zal toenemen.’

Werk

Richard Meier & Partners is een van de grotere architectenbureaus die wereldwijd opereren. In Nederland is Meier vooral bekend voor het stadhuis van Den Haag. Dit gebouw wordt ook wel het IJspaleis genoemd vanwege de witte gevel, exemplarisch voor het werk van de architect.

 


Meer over Richard Meier

Reageer op dit artikel