nieuws

Woningverkopen bereiken opnieuw record

Business

De woningverkopen in Nederland zijn in het vierde kwartaal van 2017 opnieuw op een record uitgekomen. Er zijn 66 duizend bestaande woningen verkocht. Het hoogste aantal in een kwartaal ooit, blijkt uit blijkt uit het onderzoek naar bestaande particuliere koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Woningverkopen bereiken opnieuw record
Woningmarkt in de plus

Hiermee is het record van 61.000 woningen van het voorgaande kwartaal verbroken. Met het nieuwe record is een bedrag gemoeid van bijna 18 miljard euro.

Huizenprijzen ook flink gestegen

Bestaande koopwoningen waren dit kwartaal wel een stuk duurder dan in dezelfde periode van vorig jaar, maar liefst 8,2 procent. Deze toename is even groot als in de twee voorgaande maanden en de hoogste prijsstijging in bijna 16 jaar. In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau nog ruim 3 procent lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen echter gemiddeld 23 procent hoger.

Noord-Holland hoogste stijging

In Noord-Holland stegen de prijzen opnieuw het hardst, met 10,5 procent. Daarnaast moest er ook in Flevoland, Utrecht en Zuid-Holland flink meer (respectievelijk 9,8 procent, 9,4 procent en 9,4 procent) worden neergelegd voor een woning.

Groei transacties loopt wel terug

De groei in het aantal transacties lijkt in deze regio’s echter wel terug te lopen, concludeert het CBS. Het aantal verkopen in de provincie Utrecht was zelfs ruim 1 procent lager dan een jaar eerder. Met de hoge prijsstijgingen en de teruglopende groei, en hier en daar zelfs krimp, van het aantal verkopen lijkt er vooral in Noord-Holland en Utrecht sprake van steeds meer krapte op de woningmarkt.

Verkoop Amsterdam en Utrecht daalt

In alle vier grote steden lagen de prijzen ruim 11 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2016. De verkoopaantallen in Amsterdam en Utrecht waren lager dan in het vierde kwartaal van 2016. Vooral in Amsterdam wordt de woningmarkt steeds krapper. Een woning in Amsterdam kost nu gemiddeld 415 duizend euro.

Verschil met cijfers NVM

De NVM publiceerde vorige week ook over de woningmarkt en meldde dat het aantal woningverkopen in het vierde kwartaal lager was dan een jaar eerder. Het verschil komt volgens het CBS doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de voorlopige contracten van door NVM- makelaars verkochte woningen. Het CBS en het Kadaster meten de ontwikkeling van alle bestaande koopwoningen in Nederland en maken gebruik van de akten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Bron: Kadaster/Cobouw.nl

Reageer op dit artikel