nieuws

Patrick van der Klooster stopt als directeur van AIR

Business

Per 1 maart aanstaande neemt Patrick van der Klooster afscheid als directeur bij AIR, Architectuur Instituut Rotterdam. Van der Klooster: “De reden is heel eenvoudig, de afgelopen 12,5 jaar bij AIR waren mooi, maar nu is het tijd voor een nieuw netwerk, nieuwe inhoud, een nieuwe rol en bijbehorende uitdaging.”

Patrick van der Klooster stopt als directeur van AIR
Patrick van der Klooster

Hoewel de Raad van Toezicht zijn besluit respecteert, betreurt de raad het vertrek van Van der Klooster. Voorzitter Peter van der Gugten: “Patrick heeft AIR en haar programma tot grote hoogte getild. Er staat een mooi en krachtig AIR, met een groot netwerk en draagvlak. Zowel bestuurlijk en ambtelijk, als in de culturele wereld en vakgemeenschap in de stad. De plannen voor de komende jaren zijn buitengewoon goed en de intensieve samenwerking van AIR met Veldacademie is veelbelovend.”

De programma’s en projecten van AIR zijn de afgelopen 12,5 jaar heel divers geweest. Een aantal hoogtepunten volgens Van der Klooster in willekeurige volgorde: acht jaar International Guest Urban Critics, meer dan twintig televisiedocumentaires op een Rotterdamse zender, internationale symposia, tien jaar lang Nederlands best bezochte Dag van de Architectuur, Rotterdam City of Architecture 2007, het paviljoen Strand aan de Maas, twaalf jaar Van der Leeuwkring, vier jaar Rotterdams Stadmakerscongres, publicaties als Reviewing Rotterdam, 30 jaar architectuur in Rotterdam, de oprichting van Architectenplatform Rotterdam, onderzoeken als Klein en Fijn, GROOT en Decode Spaces en acht jaar Architectuurprijs Rotterdam.

Opvolging

Van der Klooster wordt bij AIR opgevolgd door programmaleider Bas van der Pol, die AIR in een duo met een nog te werven mede-directeur zal gaan leiden. De werving voor deze nieuwe functie is per direct gestart. Bekijk de vacature.

Reageer op dit artikel