nieuws

Meer loon voor 7600 werknemers architectenbureaus

Business

De 7600 werknemers in de architectenbranche gaan er komende twee jaar 1,75 procent op vooruit. Vakbonden en de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) zijn dat overeengekomen aan de cao-tafel.

Meer loon voor 7600 werknemers architectenbureaus

De loonsverhoging zal in twee etappes worden doorgevoerd. In het eerste jaar komt de stijging uit op 23 euro per maand, dat is 0,75 procent van het gemiddelde loon. Met ingang van volgend jaar volgt nog eens een verhoging van 1 procent. Een eventuele verdere salarisstijging wordt begin 2018 besproken.

“Naast de loonsverhoging hebben we afspraken gemaakt over het minimumloon en de startschalen. Iedereen die de architectentitel wil behalen, krijgt een loonschaal die minimaal 28 procent hoger ligt dan het minimumloon”, aldus bestuurder Osman Yildiz van FNV Bouwen & Wonen.

Nadruk op de opleiding

De architectentitel is beschermd, niet iedereen mag zich architect noemen. Om deze titel te behalen bestaat er een opleidingstraject on-the-job. De cao-partijen hebben afgesproken dat architecten in opleiding langer dan twee jaar een contract voor bepaalde tijd kunnen krijgen, omdat het leertraject langer dan twee jaar kan duren.

Yildiz: “Daarmee ligt de nadruk op de opleiding. Wij willen dat jongeren ruimte en tijd krijgen om hun opleiding tot architect succesvol af te ronden.”

Afgesproken is ook dat werknemers een zogenoemd ontwikkelvoucher krijgen, waarmee ze per jaar 35 uur kunnen inzetten voor persoonlijke en of loopbaanontwikkeling. Hij mag deze uren tot vijf jaar ‘meenemen’ en kan ze eventueel omzetten in geld om daarmee cursussen te bekostigen.

Reageer op dit artikel