nieuws

BNA Conjunctuurmeting: toename aan opdrachten en omzet

Business

De architectenbureaus verwachten een verdere toename aan opdrachten en omzet in de bouw, zo blijkt uit de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2017. De werkvoorraad in de architectenbranche is verder gestegen (van 4,5 maanden in 2016) naar bijna 5 maanden.

BNA Conjunctuurmeting: toename aan opdrachten en omzet

In het verlengde van deze groei stijgen het honorarium en het aantal medewerkers licht. Voornaamste oorzaak is de grote vraag naar nieuwe, verbeterde en duurzame woningen. BNA-directeur Fred Schoorl: “Het is goed om te zien dat het beter gaat met de branche. Wel zien we nog wel grote verschillen tussen grote en kleine bureaus, tussen regio’s en deelmarkten. Ook verandert de aard van de vraag van opdrachtgevers. Duurzaamheid, technologie en innovatie staan steeds vaker centraal in de opgaven waarbij de verbeeldingskracht het oplossend vermogen van architecten wordt gevraagd.“

BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2017

Groei werkvoorraad dankzij grote vraag naar woningen

Grotere bureaus noteren een gemiddelde werkvoorraad van bijna 9 maanden, zo blijkt uit de BNA conjunctuurmeting. Voor kleine bureaus is dat 4,8 maanden. De werkvoorraad is afhankelijk van de deelmarkt en regio waarin bureaus actief zijn. De positieve groeiverwachting van bureaus komt vooral door de grote vraag naar woningen. Ook gemengde- en zorgprojecten zitten in de lift. BNA-architectenbureaus verwachten komend jaar het meest van particulieren, bedrijven, projectontwikkelaars en aannemers. Het gaat daarbij vooral om nieuwbouw, transformatie, herontwikkeling en verduurzaming.

De BNA conjunctuurmeting 2017 is verkrijgbaar via de webshop van de BNA.

Reageer op dit artikel