nieuws

Experimenteren in het Product Development Test lab

Business

De Faculteit Bouwkunde heeft een nieuw experimenteel laboratorium; het Product Development Test Lab. Het testlab is een lab waar studenten en onderzoekers 1 op 1 kunnen testen hoe de praktijk van de theorie kan verschillen. Dat helpt om tot een beter ontwerp te komen.

Experimenteren in het Product Development Test lab

Het gaat bijvoorbeeld om experimenten met innovatieve gevel-, zonwering- en installatieoplossingen. Omdat het gebouw is uitgevoerd als een modulair systeem, is het relatief eenvoudig om eventueel aanpassingen te maken voor specifieke producttests. De productinnovaties die worden getest zijn vooral gericht op digitaal bouwen, circulariteit en energiebesparing, vertelt onderzoeker Tillmann Klein. “Er wordt vaak gezegd dat de bouwwereld conservatief is, maar ze doet wat mogelijk is. Wij willen hier de beschikbare mogelijkheden uitbreiden.”

Legostenen
Alle elementen van dit lab zijn met de computerfrees op maat gemaakt. Daardoor passen ze in elkaar als Legostenen. Dat maakt foutloos bouwen mogelijk. Het acht meter hoge gebouwtje bestaat uit kant-en-klare wand- en vloerelementen. Daardoor gaat het bouwen snel en accuraat, met minimale afvalproductie. “Je kunt in principe iedere vorm maken, digitale technieken maken massa maatwerk mogelijk”, zegt ontwerper Pieter Stoutjesdijk. “Dat kan voor een revolutie in de bouw zorgen.” Het test lab is een re-montabel concept. Stoutjesdijk schat dat het na enige oefening in pakweg een week is op te bouwen. Het gebruik van hout en milieuvriendelijk geproduceerde OSB-plaat maakt het test lab een biobased product. De gevel is circulair.

Onderwijs en praktijk samenbrengen
Het is een plek waar Bouwkundestudenten de handen vies maken en waar ze kunnen leren van gemaakte fouten. Dat is belangrijk, want pas op de bouwplaats wordt duidelijk of wat een ontwerper in de tekenkamer heeft bedacht ook werkelijk functioneert.
“Als we de Tesla van de bouw willen worden moeten we engineering, ontwerp en productie integreren”, zegt onderzoeker Marcel Bilow “Door zelf te bouwen krijgen we de feedback die nodig is om het proces te optimaliseren.”

Op vrijdag 12 mei is de opening in de Oostserre van de Faculteit Bouwkunde. Het Product Development Test Lab blijft tenminste een jaar staan.

Reageer op dit artikel