nieuws

Kunstenaars kopen zelf broedplaats De Besturing in Den Haag

Business

Tien jaar nadat de eerste kunstenaars hun intrek namen in de voormalige fabriek voor scheepsmotoren en –besturing in de Binckhorst is de broedplaats De Besturing eigendom geworden van de kunstenaars zelf. Het is daarmee de eerste culturele broedplaats waarbij de makers zelf voor het zeggen hebben. Wethouder Joris Wijsmuller (Cultuur) droeg eerder deze week namens huidig eigenaar de gemeente Den Haag het pand formeel over aan de makers.

Kunstenaars kopen zelf broedplaats De Besturing in Den Haag
Het gebouw van De Besturing. Foto: Google Streetview

De overdracht past in de inzet van het Haagse college om talentontwikkeling en ‘makersklimaat’ in de stad te versterken. “Creatieve makers hebben de ruimte nodig. Ruimte die je niet van bovenop moet opleggen, maar die door de initiatieven en vindingrijkheid van de kunstenaars en ondernemers zelf moet ontstaan. Ook dat is Haagse Kracht. De Besturing is daar een uniek voorbeeld van”, aldus Wijsmuller. De gemeente Den Haag trekt deze collegeperiode twee miljoen euro uit voor het honoreren en versterken van broedplaats-initiatieven.

Het pand van De Besturing aan de Saturnusstraat biedt creatieve werkruimte voor zo’n 40 kunstenaars en creatieve ondernemers.  Tien jaar geleden waren industrieel ontwerper Dennis Slootweg en meubelmaker Tiddo de Ruiter de ‘founding fathers’ van de broedplaats. Zij tekenen vandaag als eersten de nieuwe huurcontracten van De Besturing.

Reageer op dit artikel