nieuws

Arna Mačkić / Studio L A wint Jonge Maaskantprijs 2017

Business

De Maaskantprijs voor Jonge Architecten gaat dit jaar naar Arna Mačkić (1988) voor haar onderzoek naar inclusieve architectuur. Ze overtuigt de jury met haar ‘verbindende stem, die de wonden van het verleden heelt, zonder de littekens weg te poetsen’.

Arna Mačkić / Studio L A wint Jonge Maaskantprijs 2017

Arna Mačkić (Bosnië-Herzegovina, 1988) kwam op vijfjarige leeftijd met haar ouders naar Nederland. Ze studeerde aan de Rietveld Academie en werkte tegelijkertijd in het kernteam van RAAAF. Ruim een jaar geleden richtte ze, samen met Lorien Beijaert, Studio L A op.

Langzamerhand ontwikkelt Mačkić een eigen handtekening in haar ontwerpen. Het gebruik van robuuste materialen en vormen, zoals driehoeken, wiggen en diagonalen, zijn daarvoor kenmerkend. Daarmee refereert zij naar de symbolen van monumentaliteit en macht. Maar door de menselijke schaal komen de ontwerpen niet dreigend over.

Arna Mačkić / Studio L A wint Jonge Maaskantprijs 2017

Persoonlijke geschiedenis
De jury prijst de denkkracht en onafhankelijke positie van Mačkić. Zij focust zich niet alleen op het ontwerp, maar prikkelt ook het architectuurdebat met onderzoeken, artikelen en lezingen. Daarnaast is zij hoofd van de afdeling Inter-Architecture aan de Gerrit Rietveld Academie.

Mačkić focust zich in haar werk op maatschappelijke thema’s. In haar boeken Mortal Cities & Forgotten Monuments (deel I en II) doet zij onderzoek naar steden die door oorlog verwoest zijn en de invloed daarvan op de inwoners. Door de focus te leggen op de Balkan, zet zij haar persoonlijke geschiedenis in om tot een krachtiger werk te komen.

Arna Mačkić / Studio L A wint Jonge Maaskantprijs 2017

Daarmee overtuigt Mačkić de jury van de Jonge Maaskantprijs:
“Ze steekt bewust en onverschrokken haar hoofd boven het maaiveld uit en claimt door haar uitgesproken ideeën en ontwerpen een belangrijke rol voor de architectuur: ze absorbeert en transformeert extreme tegenstellingen tot een gedeelde geschiedenis en een gevoel van gemeenschap, als basis voor onze toekomst. Wij kijken tintelend van verwachting uit naar de loop die haar verdere werk zal nemen.”

Jonge Maaskantprijs 2017
De Maaskantprijs voor Jonge Architecten, bestaande uit een geldbedrag van EUR 5.000 en een bijdrage aan een communicatieve uiting, is een aanmoedigingsprijs voor architecten onder de 36 jaar en wordt tweejaarlijks toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury. De jury bestond dit keer uit Elma van Boxel (ZUS), Michiel van Iersel (Non-Fiction, Failed Architecture, Curator IABR 2016) en Tijs van den Boomen (journalist en stadonderzoeker).

Arna Mačkić / Studio L A wint Jonge Maaskantprijs 2017

Reageer op dit artikel