nieuws

Discussie over wetsvoorstel private kwaliteitsborging in de bouw

Business

Morgen debatteert de Tweede Kamer over het wetsvoorstel Kwaliteitsborging in de Bouw. In dit nieuwe stelsel verschuift het toezicht op de bouwkwaliteit van nieuwbouw van de overheid naar private partijen. Maar het voorstel krijgt veel kritiek van Kamerleden, de Vereniging Eigen Huis en andere betrokkenen.

Discussie over wetsvoorstel private kwaliteitsborging in de bouw

De Vereniging Eigen Huis (VEH) roept de Tweede Kamer op om het wetsvoorstel Kwaliteitsborging in de Bouw niet aan te nemen. Volgens de VEH zijn consumenten de dupe van het nieuwe stelsel. Zij gaan meer betalen voor nieuwbouwwoningen, terwijl de bouwkwaliteit minder geborgd is.

Eerder gaf wethouder Wijsmuller (Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur) van de gemeente Den Haag al een negatief advies over de private kwaliteitsborging. Het pilotproject in de gemeente leverde hem een negatieve ervaring op. Zozeer zelfs, dat hij juridisch advies inwon om het project per direct stop te zetten.

De VEH ziet alleen wat in een verantwoorde invoering van het nieuwe stelsel. Volgens de vereniging dient eerst goed gekeken te worden naar de pilotprojecten. Pas als men heeft geleerd van de eerdere fouten en alle onvolkomenheden heeft weggewerkt, is een verantwoorde invoering mogelijk.

Wil je op de hoogte blijven van het debat? Cobouwverslaggever Thomas van Belzen doet morgen rechtstreeks verslag via zijn Twitter.

Reageer op dit artikel