nieuws

‘Ik ben pas tevreden met een gebouw als ik weet wat het gaat doen’

Business

De titel is een quote uit het interview van Harm Tilman met Armand Paardekooper Overman van fUSE, de Held uit het septembernummer. Voor hem zijn gebouwen per definitie onderdeel van een grotere context in proces, geschiedenis en toekomst.

‘Ik ben pas tevreden met een gebouw als ik weet wat het gaat doen’

Voor Paardekooper is architectuur pas interessant als mensen iets voor elkaar betekenen in een echte rijke context. Gebouw, interieur en buitenruimte hebben een grote invloed op onze leefkwaliteit, 90 procent van ons leven brengen we gemiddeld door binnen in gebouwen. Hij zegt dan ook wil je dat voor elkaar krijgen dan moet je aan de voorkant van het proces een rol gaan spelen. Reden voor hem om een tweede bedrijf te beginnen in vastgoedontwikkeling.

Met name in de zorg zitten we volgens hem in een rommelige periode. Zijn projecten hebben in het verleden een bepaald (zorg) probleem aangekaart of ziektebeeld veranderd. Zo is in Monster een project opgeleverd voor de crisisopvang voor mensen met een meervoudige handicap en/of gedragsproblematiek.

En zijn uitspraak ‘Ik ben pas tevreden met een gebouw als ik weet wat het gaat doen’ betekent voor hem onder andere ook dat naar de lichtinval gedurende de hele dag wordt gekeken en niet alleen op een moment. Ook van belang is het uitzicht naar verschillende kanten.

Omdat opdrachtgevers vaak een richting uitdenken en programma en leefcomfort op de tweede plaats komen is Paardekooper Urban Sync gestart. In het bedrijf in vastgoedontwikkeling participeert eenontwikkelaar, een jurist en een planoloog. Alleen op die manier kun je de juiste partijen bij elkaar brengen en onderzoeken wat de vragen zijn en waar we naartoe zouden kunnen gaan.

‘Als architect staat je nu eenmaal al heel snel met 2-0 achter. Ik bedoel daarmee dat al heel veel is bepaald. Als je bijvoorbeeld voor een belegger aan een regulier woningbouwproject werkt, dan kun je niet niet heel veel meer doen.’

Reageer op dit artikel