nieuws

Uitslag ontwerpwedstrijd Eusebius Arnhem

Business

Om een permanente tentoonstelling over de Slag om de Brug in Arnhem in de Eusebiuskerk in te richten is een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. De eerste prijs ging naar het plan Lichtkamers van ODC en suzannelinders a&o uit Rotterdam. De publieksprijs ging naar De Deuren van GAJ|VBV architecten/K3 Architectuur van Alex Brouwer en naar Cut, Turn, Move & Connect van Nexit architecten, Addy de Boer.

Uitslag ontwerpwedstrijd Eusebius Arnhem

Voor de permanente tentoonstelling is de huidige ingangspartij van de toren ter beschikking gesteld. Hiervoor is het noodzakelijk nieuwe entrees aan de noord- en zuidkant van het transept te maken. De entrees moeten een bijdrage leveren aan de rijkheid en detaillering van het exterieur van de Eusebiuskerk. De ingrepen moeten bestand zijn tegen de tijd, zowel wat betreft het ontwerp als de uitvoering. Er moest rekening worden gehouden met veiligheid, afsluitbaarheid en vandalismebestendigheid. De gemeente werkt aan de vernieuwing van de omgeving, de nieuwe entrees moeten dit extra versterken.

ODC en suzannelinders a&o, Rotterdam

De eerste prijs ging naar ODC en suzannelinders a&o uit Rotterdam. Zij hebben in hun voorstel in beide zijbeuken grote kunstetalages gemaakt. De gemetselde wanden onder de grote glas-in-loodvensters worden vervangen door grote glazen deuren. De kunstwerken worden achter de grote gevelopeningen geëxposeerd. Dit kunnen wisselende kunstwerken zijn. In de avond worden deze werken aangelicht met smalle bundels licht. Aan de Marktzijde wordt het bestaande glas-in-lood vervangen door glas van een grotere afmeting, met dezelfde glassoort en kleurschakering als het oorspronkelijk glas-in-lood.

Uit het juryrapport: “Het subtiele gebruik van de oude vensters van de transepten als ‘etalage’ voor activiteiten in het gebouw wordt zeer gewaardeerd. De lichttoepassing is sterk. Het ontwerp komt heel naturel over.”

 Noord- en Zuidtransept 2e prijs Eusebius ontwerpwedstrijd 

Noord- en Zuidtransept, Niels Ponjee en Pieter de Ruijter

De tweede prijs is gewonnen door Noord- en Zuidtransept van Niels Ponjee en Pieter de Ruijter. Zij bedachten een lage en brede ingang aan de noordzijde. Aan de Marktzijde komt een hoge ingang met dezelfde breedte als het bestaande grote venster. De deuren worden gevat in brons geanodiseerd aluminium. Aan de noordzijde betreedt de bezoeker de kerk op maaiveldniveau en loopt dan in de zijbeuk schuin omhoog naar het bestaande vloerniveau van het schip. Aan de Marktzijde sluit de entree aan op een stadsbalkon. Tussen beide ingangen moet een nieuwe zerkenvloer komen. Liefhebbers kunnen een zerk sponsoren.

De jury vond het plan overtuigend, met name door de heldere wijze waarop in één hand een verschil wordt aangebracht tussen de noord- en de zuidzijde. De interne koppeling tussen noord- en zuidentree is effectief en passend. De suggestie om middels ‘crowd-funding’ de zerkenvloer te vernieuwen is aantrekkelijk en lijkt realistisch.

Derde prijs, ex aequo

– Arnhemse ontmoeting door Van Hoogevest Architecten
– Cut, Turn, Move Connect door Nexit Architecten (winnaar publieksprijs
– De Deuren door GAJ|VBV architecten/K3 architectuur (winnaar publieksprijs)

Keuze

In het juryberaad is lang gediscussieerd over Lichtkamers en Noord- en Zuidtransept. De meningen waren vooral verdeeld over de kwaliteit van de brede lage entree aan de noordzijde van dit plan Door de grote overspanning is de brede gevelopening aan de noordzijde moeilijker te realiseren. Een deel van de jury vond de brede lage opening optimaal recht doen aan de bestaande gevel. Een ander deel van de jury zag hierin juist een dissonant. Na een lange discussie is met meerderheid van stemmen, maar niet unaniem, gekozen voor Lichtkamers als eerste prijs

Jury

– Saskia Bak, directeur Museum Arnhem
– Kees van Esch, voormalig directeur Gelders Genootschap
– Gijs Frencken, stedenbouwkundige gemeente Arnhem
– Peter Koelewijn, SEA bouwmanager, secretaris van de jury
– Job Roos, restauratiearchitect, lid van het kwaliteitsteam Zuidelijke Binnenstad
– Ady Steketee, coördinator ontwerpateliers Academie van Bouwkunst Artez
– Hans Winters, voorzitter van het bestuur van de SEA, voorzitter van de jury

Na de vakantie start het overleg om te komen tot een  architectenopdracht.

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels