nieuws

Kritiek op minister over afblazen Expo

Business

De gemeenteraad van Rotterdam wil doorgaan met een poging om de wereldtentoonstelling Expo 2025 naar de stad te halen. Minister Kamp (economische zaken) zette onlangs een streep door de plannen.

Kritiek op minister over afblazen Expo

Afgelopen week was er in de Rotterdamse gemeenteraad veel verontwaardiging over het het resolute ‘nee’ van de minister. Een meerderheid laat het niet bij de afwijzing zitten. De partijen vinden dat het kabinet de brede steun voor het organiseren van de Expo te makkelijk heeft afgedaan. ‘Dit is veel te snel onder het tapijt geschoven’, zegt raadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam tegen RTV Rijnmond . Samen met de PvdA, GroenLinks en het CDA wil ze een nieuwe lobby starten richting Den Haag om de organisatie alsnog van de grond te krijgen. De Rotterdamse wethouder Struijvenberg kreeg ook kritiek op de lobby die de gemeente heeft gevoerd in de hoofdstad.

Ook in de Kamer kreeg de minister al kritiek op zijn onverwacht harde besluit over de Expo. De provincie Zuid-Holland heeft aangegeven het besluit van de minister te betreuren.

Garantstelling

In een korte brief aan de Tweede Kamer zette Kamp vorige week uiteen waarom een World Expo in Rotterdam volgens het kabinet geen haalbare kaart is. Belangrijkste reden is de garantstelling. De Nederlandse staat moet borg staan voor de investeringen in de Expo en Kamp ziet dat niet zitten.

Volgens een maatschappelijke kosten-batenanalyse (mkba) wordt het lastig het geïnvesteerde geld terug te verdienen. Onder de streep zou een negatief saldo van tussen 500 miljoen en 1 miljard euro resteren. Voor de extra investeringen in infrastructuur ontbreekt de dekking en volgens de minister is het onbekend wat de kosten zullen zijn om het evenement te beveiligen, terwijl de Staat daarvoor wel de verantwoordelijkheid draagt.

Voor de organisatoren zijn de druiven zuur. Ze kregen een brede steun voor de plannen voor de Expo, die een impuls van honderden miljoenen euro moest geven aan de Rotterdamse regio. Voor de tentoonstelling moest fors worden geïnvesteerd in nieuwe infrastructuur en bijzondere architectuur, zoals het Dutch Windwheel in de Rotterdamse haven en extra brug tussen Rotterdam-Noord en -Zuid.

Handschoen

Of de minister nog van gedachten verandert, is de vraag. De organisatoren zouden dan een meerderheid van de Tweede Kamer mee moeten krijgen.

Kamp deed wel een handreiking: volgens zijn brief wil hij snel met de partijen in overleg om te kijken wat er kan worden gedaan om verder te gaan met het proces, zonder dat het Rijk grote garantstellingen moet geven.

De provincie Zuid-Holland heeft al aangegeven die handschoen te willen oppakken.

Bron: Cobouw.nl

Reageer op dit artikel