nieuws

ING: bouw snelst groeiende sector

Business

De bouw is dit jaar de snelst groeiende sector in Nederland. De groei van 5 procent wordt vooral gestuwd door de toename van de woningbouw.

ING: bouw snelst groeiende sector

In de detailhandel stijgen de omzetten in de supermarkten. De doe-het-zelf zaken en schoenenwinkels laten nog wel een daling zien en ook de zorgsector krimpt. Dit stelt het ING Economisch Bureau in het rapport Vooruitzicht Sectoren. Het vertrouwen van aannemers is de afgelopen twee jaar flink verbeterd en ligt momenteel al weer bijna op het pre-crisisniveau van medio 2008. Het is vooral de woningbouw die het door de aantrekkende woningmarkt goed doet.

Begin 2015 viel de groei in de infrasector wel tegen. ‘De afgelopen maanden herstelt ook daar echter weer het vertrouwen bij ondernemers. De orders nemen weer toe waardoor we ook in de infrasector een volumestijging voor 2015 verwachten,’ aldus ING-econoom Maurice van Sante.

Van alle bedrijfssectoren laat de horeca met een nulgroei de laagste volumeontwikkeling zien. Hotels en restaurants zien de vraag wel verder aantrekken. De groei van het aantal hotelkamers in Amsterdam is fors. De gemeente geeft aan dat spreiding gewenst is en nieuwe ontwikkelingen in het centrum ongewenst. De omzet van cafés blijft structureel achter.

Reageer op dit artikel