nieuws

Peter Swinnen vecht ontslag aan

Business

Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen gaat zijn ontslag voor de rechtbank aanvechten. Gisteren werd bekend dat de Vlaamse regering hem onmiddellijk en met dwingende redenen heeft ontslagen. Volgens de Belgische media wordt Swinnen ‘belangenvermenging’ ten laste gelegd. Swinnen zelf ontkent en zegt dat de regering hem in diskrediet wil brengen.

Peter Swinnen vecht ontslag aan

“De bouwmeester die toch zou verdwijnen”, zo werd Vlaams bouwmeester Peter Swinnen onlangs treffend geportretteerd in het Belgische blad Knack. In juni vorig jaar was immers al aangekondigd, dat het ambt van bouwmeester zou verdwijnen en worden vervangen door een vijfkoppig bouwmeestercollege. Na een verslag van Audit Vlaanderen, de eigen interne auditorganisatie van de Vlaamse overheid, is Peter Swinnen echter onmiddellijk ontslag aangezegd, zoals wij gisteren al konden melden.

Correct gegund

In zijn verweer, vandaag in de Belgische kranten De Standaard en De Morgen, zegt Swinnen nooit de mogelijkheid te hebben gekregen op het verslag te reageren. De opdracht voor het studieproject in Albanië, waarin de grond voor het ontslag ligt, is volgens hem op correcte wijze gegund. “Ik heb de wetgeving en reglementering scrupuleus nageleefd, meerdere partijen werden geraadpleegd en konden een offerte indienen. De offerte van Janssens was de beste offerte”, zo laat hij vandaag in De Standaard optekenen.

Volgens Swinnen is het hele document partijdig en insinuerend opgesteld. “Dit was een schijnproces, iets waarvan ik dacht dat het enkel nog kon in landen ver van hier”, reageert hij in De Tijd. “Men is zes maanden aan het zoeken geweest om iets tegen mij te vinden. Er is niets gevonden. Voor mij is het duidelijk dat men de man speelt, niet de bal.” Swinnen gaat zijn ontslag bij de rechtbank aanvechten. Daarbij lijkt ook de zuivering van zijn goede naam op het spel te staan.

Reageer op dit artikel