nieuws

Deel 1/3: Concepten voor nieuwbouw – Architectenpraktijk anno nu

Business

Architectenbureaus zijn steeds meer bezig met concepten voor nieuwbouw en transformatie. Naar aanleiding hiervan schreef Maartje Henket een uitgebreid artikel over deze nieuwe aanpak. Het artikel in het eindejaarsnummer van de Architect geeft een inzicht in deze werkmethoden. Deze week publiceren we het stuk in drie delen, waarvan dit het eerste deel is.

Deel 1/3: Concepten voor nieuwbouw – Architectenpraktijk anno nu

 

Concepten. Werden ze vijf jaar geleden nog beschouwd als een vloek in de architectonische kerk, nu weet elke architect dat de nieuwe werkelijkheid nieuwe werkmethoden vraagt en dat bouwen volgens een concept daar één van is. Wij spraken een aantal architecten die bezig zijn met spannende concepten voor nieuwbouw en renovatie. In dit nummer behandelen we de nieuwbouw- en transformatieconcepten waarmee architect Tjeerd Haccou van het bureau space & matter zich een plaats verschaft in de huidige architectonische tijd. In februari/maart komt een aantal renovatieconcepten aan de orde.

Haccou werkt samen met diverse partners aan maar liefst drie bouwconcepten, die zich in verschillende stadia van ontwikkeling bevinden. In het concept Webuildhomes zijn de eerste woningen al opgeleverd; in Smartlofts staan de eerste projecten op stapel; de website Crowdbuilding.nl draait in bèta.

Webuildhomes
In Webuildhomes ontwerpen architecten betaalbare woningen voor een online database. De woningen hebben een vaste breedte, omdat ze in een rijtje moeten passen. Ze zijn opgebouwd uit een selectie uit de 30.000 bouwelementen uit de ‘legodoos’ van Inno Concept Bouwen. Dit is een bouwmethode die uitgaat van het gebouw als een auto. De ‘doos’ is gevuld met de bouwelementen van meerdere leveranciers. Als de architecten wensen hebben die niet uit de bestaande doos kunnen worden getoverd, kijkt bedenker van het bouwconcept, aannemer bvr Groep, of het de bibliotheek kan uitbreiden.

Webuildhomes levert niet alleen ontwerpen, maar zoekt ook de bouwgrond. Vooralsnog zijn dat vaak rijtjes minder goed lopende zelfbouwkavels, waar het concept zich kan bewijzen. Webuildhomes neemt opties op de grond en vraagt lokale makelaars om de woningen te verkopen aan particulieren.

Die kunnen kiezen uit het aanbod op www.webuildhomes.nl. Ze krijgen dus een cataloguswoning, maar wel een naar keuze. Ze betalen één vaste prijs, voor de woning inclusief grond etcetera. Webuildhomes regelt zo veel mogelijk van tevoren, om te voorkomen dat de koper wordt geconfronteerd met allerlei voor hem onoverzichtelijke bijkomende kosten. Als het hele rijtje woningen is verkocht, koopt Webuildhomes de grond en bouwt icb de woningen. De ontwerper krijgt betaald per verkochte woning. Het interessante aan dit concept is dat de bewoner kan kiezen. Uiteraard zijn zijn keuzes beperkt, maar het is bepaald een vooruitgang in vergelijking met wijken zoals ze jarenlang door projectontwikkelaars zijn uitgerold.

“De woningbouwproductie van de afgelopen vijftig jaar is eigenlijk allemaal hetzelfde”, aldus Haccou. “Dat komt deels door gemakzucht en de wens om risicomijdend te ontwerpen van ontwikkelaars. Je ontwerpt één woning, geschikt voor de gemiddelde mens, en die kopieer je honderd keer. Dat verkoopt het gemakkelijkst. Maar dan heeft niemand een woning die hij echt wil.”

De andere uiterste is natuurlijk particulier opdrachtgeverschap, maar daarvoor is niet iedereen in de wieg gelegd. Webuildhomes biedt een soort tussenoplossing voor mensen met een bescheiden budget, die een redelijk standaard eengezinswoning willen, maar toch ook iets in de melk willen brokkelen. De database bestaat momenteel uit 55 woningen en de eerste rijtjes zijn opgeleverd in Den Haag en Amsterdam. Haccou wil de database natuurlijk zo groot mogelijk maken en het systeem zo veel mogelijk perfectioneren. Dit najaar is daarom een aantal bekende architecten gevraagd om een woning te ontwerpen. Partijen als Studio Herman Hertzberger en nl Architects hebben deze handschoen opgepakt.

Actie abonnement de Architect

Wat vind jij van de nieuwe concepten voor de bouw? Moeten architectenbureaus zich daarmee bezig houden?

Reageer op dit artikel