nieuws

Beste eerste half jaar koopwoningmarkt

Business

Voor de koopwoningmarkt was het tweede kwartaal van 2014 het beste tweede kwartaal sinds de crisis uitbrak. Daarmee behoort ook het eerste half jaar tot het beste sinds 2008. Dat blijkt uit de zesde Monitor Koopwoningmarkt.

Beste eerste half jaar koopwoningmarkt

 

 

 

Het aantal hypotheekaanvragen, nieuw afgesloten hypotheken, verkochte woningen en het aantal feitelijke transacties zijn flink toegenomen in het tweede kwartaal. Daarnaast blijken nu ook de verkoopprijzen over de gehele linie licht te zijn gestegen. Ook het eerste kwartaal was het beste eerste kwartaal sinds de malaise toesloeg. Dit zijn volgens de onderzoekers ‘zeer duidelijke signalen’ van een koopwoningmarkt die zich in de komende maanden verder zal herstellen.

In het tweede kwartaal van 2014 laten zowel de mediane verkoopprijs als de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) opnieuw een kleine stijging zien vergeleken met het voorgaande kwartaal. Ook vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden komen de mediane verkoopprijs (+3,5 procent) en de PBK (+1,2 procent) nu duidelijk hoger uit. Dit wijst op een nieuwe fase in het herstel, waarin het verschil tussen de vraagprijs en de feitelijke verkoopprijs weer kleiner is geworden. Als het herstel doorzet, kan de stijging van de mediane koopprijs over heel 2014 wel eens tussen de 3 en 5 procent uitkomen.

De koopprijsstijging is mogelijk geweest door een sterke toename van de dynamiek op de markt van bestaande koopwoningen. In het tweede kwartaal van 2014 zijn door de NVM-makelaars 29.200 koopwoningen verkocht en zijn door het Kadaster bijna 34.000 transacties geregistreerd. Deze kwartaalcijfers betekenen een duidelijke toename vergeleken met het vorige kwartaal, wat past in het seizoenpatroon dat de koopwoningmarkt kenmerkt. Vergeleken met een jaar geleden is deze groei echter fors.

Zowel het algemene consumentenvertrouwen als het vertrouwen in de koopwoningmarkt zijn het afgelopen jaar fors toegenomen en bevinden zich inmiddels op het niveau van ver voor de crisis. De verwachte economische groei, de verwachte inkomensstijging en de nog steeds goede betaalbaarheid (door vooral de historisch lage hypotheekrente) van de koopwoningen daarbij opgeteld, vormen een prima basis voor een verdere toename van het aantal verkopen van bestaande woningen en nieuwbouwwoningen.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

 

Reageer op dit artikel