nieuws

Aedes: wees zorgvuldig bij sluiting verzorgingshuis

Business

Aedes roept de overheid op goed te kijken naar alle sluitingen van verzorgingshuizen door de hervorming van de zorg. Dat staat in een brief van de corporatiekoepel aan de Tweede Kamer. Eind vorige week vond een Kamerdebat plaats met staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid over de sluitingen.

Aedes: wees zorgvuldig bij sluiting verzorgingshuis

Door de hervorming van de zorg komen op termijn ongeveer 600 van de 2.000 verzorgingshuizen leeg te staan, berekende adviesbureau Berenschot vorig jaar.

Ongeveer de helft van de verzorgingshuizen is in bezit bij woningcorporaties. In de jaren negentig namen veel corporaties op verzoek van de overheid flink wat vastgoed over van zorginstellingen die in een slechte financiële positie verkeerden, stelt Aedes. Hierbij gaf de overheid hen de garantie van een financiële compensatie indien de verzorgingshuizen door veranderend overheidsbeleid zouden moeten sluiten.

Behalve om zorgvuldigheid, vraagt Aedes de Kamerleden ook om erop aan te dringen dat gemeenten belemmeringen weghalen voor een alternatieve invulling van leegstaande verzorgingshuizen, zoals ombouw tot een complex met zelfstandige seniorenwoningen. In veel gemeenten worden alternatieven tegengehouden door bestaande bestemmingsplannen, het ontbreken van omgevingsvergunningen, financieringsvraagstukken rondom (brand)veiligheid zorgservicekosten en de betaalbaarheid van ontmoetingsruimten.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel