nieuws

Woningprijzen stijgen twee procent in 2015

Business

De woningprijzen zullen in 2015 gemiddeld met 2 procent stijgen. Dat schrijft het ING Economisch Bureau in een marktupdate. Zowel het aantal woningverkopen als de woningprijzen zijn na acht maanden van stijging gestabiliseerd. Ondanks deze pas op de plaats blijven de vooruitzichten positief, aldus ING.

Woningprijzen stijgen twee procent in 2015

‘De vraag zal aantrekken bij een dalend aanbod. Ook consumenten (57 procent) zijn positief over woningprijzen in de toekomst. Nergens in Europa is het sentiment over de woningmarkt zo sterk verbeterd als in Nederland.’ In Rotterdam, Amsterdam en Utrecht zijn woningen in een jaar tijd al meer dan 3 procent in waarde gestegen, terwijl in Zeeland, Gelderland, Drenthe en Groningen niet of nauwelijks sprake is van prijsstijgingen.

Ook worden al geruime tijd meer woningen verkocht dan dat er nieuwe woningen te koop worden gezet. ‘Hierdoor neemt het reservoir aan te koop staande woningen af. In september stonden er 207.000 woningen te koop, 10 procent minder dan een jaar geleden. Vooral in de grote steden is het aanbod flink gedaald: in Amsterdam zelfs met meer dan een kwart (27 procent). In de hoofdstad staan nu 5.900 woningen te koop, tegen 8.100 vorig jaar. Door het dalende aanbod herwinnen verkopers ‘macht’ op kopers. Kopers hebben immers minder woningen waaruit zij kunnen kiezen.’

Bron: Vastgoedmarkt.nl

 

Reageer op dit artikel