nieuws

Theo Reitsema opgenomen in Europe 40 Under 40®

Business

Elke twee jaar worden veertig (landschaps)architecten en stedenbouwkundigen geselecteerd voor de Europe 40 under 40: een jaarlijks prijzenprogramma dat de meest veelbelovende generatie talentvolle Europese architecten in het zonnetje zet. Dit jaar mag één Nederlander zich gelukkig prijzen met een plekje op de lijst. Architect Theo Reitsema, eigenaar en oprichter van Reitsema & Partners staat tussen de veertig aanstormende Europese architecten jonger dan veertig jaar.

Theo Reitsema opgenomen in Europe 40 Under 40®

Europe 40 Under 40® wordt georganiseerd door het European Centre en het Chicago Atheneum. Eens in de twee jaar worden architecten onder de 40 jaar uitgenodigd om gerealiseerde of ongerealiseerde projecten in te dienen. Deze worden beoordeeld door een jury van vooraanstaande architecten, journalisten, docenten, critici en ontwikkelaars. Deelnemende architecten kunnen individueel werken, maar ook deel uitaken van een grotere organisatie of architectenbureau. Met het programma willen de organisatoren nieuw en opkomend ontwerp talent uit Europa in de belangstelling zetten. Europe 40 Under 40® richt zich op ontwerpen en ideeën die de nabije (Europese) toekomst kunnen veranderen. Hiermee wordt de nieuwe generatie jonge architecten gestimuleerd tot innovatief denken en handelen.

Dit jaar zijn architecten en stedenbouwkundige uit elf verschillende landen geselecteerd. De projecten zijn zeer divers: van wolkenkrabbers tot eengezinswoningen en van interieur tot stedenbouw. Koploper op de lijst is Frankrijk, met 31 architecten, voornamelijk uit Parijs. Theo Reitsema, eigenaar en oprichter van architectenbureau Reitsema & Partners, is dit jaar de enige Nederlander die een plaats op de lijst heeft bemachtigd.Het streven naar hergebruik, historische gelaagdheid en een eigen karakter staat centraal bij het bureau. Zowel ruimtelijke als sociale vraagstukken worden in hun projecten bestudeert en opgelost.

Ook uit buurland België is één architect geselecteerd: Johan De Wachter, van het in Rotterdam gevestigde Johan De Wachter Architects

Komende lente wordt in Athene een expositie georganiseerd over de veertig architecten. De inschrijving voor de volgende editie sluit in september 2015. 

Reageer op dit artikel