nieuws

Voorzichtig herstel woningmarkt

Business

Het herstel op de woningmarkt zet door. Het afgelopen kwartaal zijn er 36.300 huizen verkocht. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de crisis in 2008, zegt makelaarsvereniging NVM. Ook stijgen de huizenprijzen. De gemiddelde verkoopprijs lag in het vierde kwartaal 1,5 procent hoger dan in het derde kwartaal.

Voorzichtig herstel woningmarkt

 

Toch zijn de huizenprijzen over heel 2013 gedaald: met 1,1 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat komt door de prijsdalingen aan het begin van het jaar. NVM-voorzitter Ger Hukker zegt dat de groei van de woningmarkt langzaam maar zeker doorzet. Tegelijkertijd relativeert hij de cijfers.

“Als we de verkoopaantallen vergelijken met vlak voor de crisis, dan wordt duidelijk dat er nog slechts sprake kan zijn van het begin van een voorzichtig herstel”, aldus Hukker.

In heel 2013 zijn er 117.000 huizen verkocht. Voor de crisis waren dit er nog 215.000 in een jaar.

Regionale verschillen

Huizen werden in 2013 gemiddeld 17 dagen eerder verkocht dan het jaar ervoor. De verkooptijd bedroeg in het vierde kwartaal 154 dagen.

Er zijn nog steeds wel grote verschillen tussen regio’s en steden. Zo gaat het bijvoorbeeld met de stad Groningen erg goed met de huizenmarkt, maar verder in de provincie juist niet.

Minister Blok

Minister Stef Blok (Wonen) is tevreden met de gestegen verkoop van woningen. De cijfers tonen aan dat het vertrouwen in de woningmarkt terugkomt, zegt Blok. Hij wijst er wel op dat de woningmarkt nog een weg te gaan heeft. ”De tijd van voor de crisis is zoals verwacht nog niet terug.”

 Check de evolutie van huizenprijzen in uw buurt

Bron: “>NOS.nl

Reageer op dit artikel