nieuws

Plan Foster Thames Hub afgewezen

Business

De Airport Commission, de onafhankelijke groep die belast is met de plannen voor de toekomst van de Londense luchthavens, heeft het ambitieuze plan van Foster + Partners afgewezen. Ondanks steun van burgemeester Boris Johnson is het plan om een luchthaven in de Thames Estuary te situeren van tafel. Voorzitter van de commissie, Sir Howard Davies, beargumenteerde dat het plan enorme economische en ecologische problemen zal veroorzaken.

Plan Foster Thames Hub afgewezen

De Thames Hub bevat een vloedkering in de gehele breedte van de riviermonding van de Thames, een luchthaven met vier banen, faciliteiten voor goederentransport per spoor en een spoorverbinding naar Londen, het noorden van Groot-Brittannië en Europa. Foster + Partners en mede-ontwerpers Halcrow en Volterra schatten de kosten van de Thames Hub op 50 miljard pond. De luchthaven zou 150 miljoen passagiers per jaar kunnen verwerken, en zich op 30 minuten reisafstand bevinden van het centrum van Londen.

In plaats van het plan van Foster zal de Airport Commission kiezen tussen uitbreiding van de bestaande vliegvelden Gatwick of Heathrow.

Is de strijd gestreden?

Burgemeester Johnson laat het er niet bij zitten. Hij is van mening dat “de bijziende Airports Commission de kwestie een halve eeuw terug in de tijd slingert”. Gatwick uitbreiden is volgens hem geen lange termijnoplossing en hij vraagt Davies aan de bewoners van Londen uit te leggen hoe uitbreiding van Heathrow mogelijk is zonder enorme overlast. “Een nieuwe luchthaven ten oosten van de stad zou juist de banen en groei creëren die deze stad nodig heeft om de internationale competitie aan te kunnen.”

Johnson zegt in de Britse pers optimistisch te blijven over het plan van Foster + Partners. Omdat de definitieve beslissing van de Airport Commission volgend jaar zal vallen en daar nog een verkiezing aan vooraf gaat, gelooft Johnson dat iedere toekomstige regering opnieuw zal kijken naar het Thames Hub-plan, daarmee de huidige commissie als “irrelevant” afdoende.

Bron: Architects Journal

Reageer op dit artikel