nieuws

Vraag naar ingenieurs neemt toe

Business

In het tweede kwartaal van 2013 nam de vraag naar hoogopgeleide technici toe met maar liefst 23 % ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van detacherings- en wervingsbureau Yacht. Vooral in de regio Rotterdam steeg de vraag naar ingenieurs fors. Hoog opgeleide technici zijn 59 % meer gewild in de havenstad dan vorig jaar. Het gaat met name om werktuigbouwkundigen, elektrotechnici en natuurkundigen.

Vraag naar ingenieurs neemt toe

De groeiende vraag komt met name vanwege de grote orders die bedrijven in en rond Rotterdam binnenslepen. “Onder meer IHC Merwede, Stork en Lely draaien zeer goed. Daarnaast denken we dat de lichte tekenen van herstel van de economie en de aantrekkende handel een rol spelen. Zeker in een internationale havenstad als Rotterdam”, zegt Yacht.

Vergrijzing en vacatures

Overigens was de vraag naar ingenieurs volgens het bureau ook in de voorgaande jaren al hoog, ondanks de crisis. “Er is sprake van vergrijzing en er zijn meer vacatures dan kersverse afgestudeerden”. Ook de regio’s Breda, Maastricht (beide 28 %) en Eindhoven (17 %) laten flinke stijgingen zien. Berden verwacht dat de vraag in de tweede helft van dit jaar nog hoger komt te liggen.
Tegelijkertijd constateert Yacht dat veel ingenieurs honkvast zijn. “Slechts 4 % is actief op zoek naar een andere baan. Daardoor wordt het voor werkgevers nog lastiger om vacatures in te vullen. Ingenieurs zoeken vooral werk met een vast contract. Als ze overstappen naar een andere werkgever krijgen ze vaak eerst een jaarcontract en dat vinden velen te onzeker. Dat zou niet zo hoeven te zijn, want er is werk genoeg voor ingenieurs.”

 

Reageer op dit artikel