nieuws

Tweede kwartaal: wederom omzetdaling

Business

Helaas is er weer slecht nieuws over de omzetten van architectenbureaus. Deze zijn in het tweede kwartaal met bijna 14 procent gedaald, zo blijkt uit de omzetmonitor van het CBS. Het goede nieuws is dat de daling minder sterk is dan in de voorgaande twee kwartalen, toen de omzet met meer dan 20 procent afnam.

 

 

De zakelijke dienstverlening als geheel deed het met een omzetstijging van 0,3 procent aanzienlijk beter dan de architecten, die voor het derde kwartaal een verdere verslechtering voorzien van het economisch klimaat, dalende omzetten en minder werkgelegenheid.

Het Centraal Bureau Statistiek combineert  de cijfers van architecten- en ingenieursbureaus.

Het verschil tussen architecten- en ingenieursbureaus en de zakelijke dienstverlening als geheel.

Verwachtingen architecten- en ingenieursbureaus voor het derde kwartaal

Drie keer zoveel faillissementen

Het aantal architectenbureaus dat failliet ging, is in het tweede kwartaal verdrievoudigd ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Over heel 2012 gingen er 35 architectenbureaus failliet. In het eerste half jaar van 2013 is dit aantal al opgelopen tot 33.

Faillissementen bij architecten- en ingenieursbureaus. Bij de ingenieurs ging het wat dit betreft veel slechter.

Personeelssterkte en orderpositie verder verslechterd

Uit de conjunctuurenquête blijkt dat het aantal ondernemers in de architecten- en ingenieursbranche dat het economisch klimaat heeft zien verslechteren in het afgelopen kwartaal, aanzienlijk kleiner is dan een kwartaal eerder. Toch nam per saldo nog 15 procent van de ondernemers een verslechtering van het economisch klimaat waar.

De personeelssterkte nam bij 32 procent van de architecten- en ingenieursbureaus af, terwijl een kleine 10 procent juist meer personeel inzette. De groep ondernemers die per saldo minder personeel inzette was daarmee een stuk groter dan een kwartaal eerder.

Over de orderpositie waren de ondernemers aan het eind van het tweede kwartaal negatiever, per saldo vond bijna 40 procent deze (te) klein. Dit is een groter aantal dan in de voorgaande kwartalen.

 

Verwachtingen voor lopende kwartaal architecten- en ingenieursbureaus.

 

 

Reageer op dit artikel