nieuws

Kantorenleegstand Nederland hoogste van Europa

Business

Nergens in Europa is de leegstand van kantoren zo groot als in Nederland. Begin dit jaar stond ongeveer 15 procent van de kantoorruimte leeg. Van de grote steden behoort Amsterdam tot de absolute top met een leegstand van 18 procent. Alleen in Athene staan relatief meer vierkante meters kantoorruimte leeg, maar het verschil bedraagt slechts 2 procent.

Kantorenleegstand Nederland hoogste van Europa

 

Dat blijkt uit een studie naar de verhouding tussen leegstand en knooppuntontwikkeling van de onderzoekers Karst Geurs (Universiteit Twente), Hans Koster (Vrije Universiteit Amsterdam) en Gert de Visser (StedenbaanPlus). De leegstand heeft tot een enorme prijserosie geleid. ‘Schrijnend voorbeeld is de verkoop van een tien jaar oud kantoorpand op een zichtlocatie langs de A12 (Haagse Veste III, 13.000 m2), voor een verkoopprijs van 200 euro per m2 (de oorspronkelijke jaarhuur). Het pand staat nu te huur voor slechts 70 euro per m2 per jaar’, aldus het onderzoek.

Stationslocaties

Opvallend is dat de leegstand op stationslocaties niet per definitie lager is dan elders. Zo staat er in de zuidelijke Randstad op stationslocaties evenveel kantoorruimte leeg als op andere plekken in de regio. De ontwikkeling van de werkgelegenheid is afgelopen jaren op openbaar-vervoerknooppunten dan ook niet beter geweest dan op locaties zonder trein, bus of metro in de buurt. De aanwezigheid van openbaar vervoer is zelden een reden voor ondernemers om te kiezen voor een bepaald kantoorgebouw. Goede bereikbaarheid per auto, voldoende parkeerplaatsen, de kwaliteit van de gebouwen, de prijs en een goed opgeleide beroepsbevolking zijn veel belangrijker voor de locatiekeuze, concluderen de onderzoekers.

Omdat huurders van kantoorpanden het op prijs stellen dat er voldoende voorzieningen in de omgeving zijn, bieden stationslocaties volgens het onderzoek wel de meeste mogelijkheden. Maar de vraag naar kantoorruimte neemt naar verwachting niet toe. Beleid moet daarom niet gericht zijn op het toevoegen van nieuwe kantoren bij stations, maar op het terugdringen van de leegstand op goede openbaar-vervoerlocaties, adviseren de onderzoekers. Dat kan door het saneren van het bestaande kantorenaanbod en het herbestemmen van overbodige vierkante meters kantoorruimte.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

 

Reageer op dit artikel