nieuws

Positieve bouwvooruitzichten voor slechts drie landen

Business

In Groot-Brittannië, Duitsland en België zullen de orderportefeuilles en omzetontwikkeling in de bouw de komende jaren groeien. Dit blijkt uit de European Architectural Barometer van marktonderzoeker Arch-Vision. Stabilisatie is te zien in Spanje, Nederland en Frankrijk. Italië maakt zware tijden door en ziet zijn orderportefeuilles en bouwmarkt dalen.

Positieve bouwvooruitzichten voor slechts drie landen

 

 

Groot-Brittanië

De Britse architecten laten in 2013 een stijgende in plaats van een dalende orderportefeuille zien. In totaal zag 45% van de architecten zijn orderportefeuille groeien. Samen met de orderportefeuille is ook de omzet verbeterd (voor 46% van de architecten). Arch-Vision voorspelt een stijging van de Britse markt met 2% in 2013 en met 1% in 2014 en 2015.

Duitsland

Zowel de Duitse orderportefeuille- als de omzetontwikkeling waren positief. Net als het vorige kwartaal verwacht slechts 3% van de Duitse architecten binnen twaalf maanden zonder opdrachten te zitten. Voor 2013 (+1%), 2014 (+2%) en 2015 (+3%) word een verdere groei van de Duitse bouwmarkt verwacht.

Frankrijk

Nieuwe dalingen in de orderportefeuille- en omzetontwikkeling tonen aan dat de Franse situatie nog verder is verslechterd. De fluctuaties van de Franse resultaten maken het moeilijk om te voorspellen of dit het begin is van positieve ontwikkelingen of slechts een tijdelijke situatie. Desalniettemin heerst een gevoel van groeiend optimisme onder de Franse architecten. Arch-Vision voorspelt dat de Franse markt niet zal groeien of krimpen in 2013 (0%), maar in 2014 (1%) en 2015 (2%) wel zal groeien.

Spanje

Hoewel de Spaanse resultaten zich leken te stabiliseren over de laatste twee kwartalen, toont dit kwartaal geen echte tekenen van herstel. De toekomst is nog allesbehalve rooskleurig; 44% verwacht een lege orderportefeuille binnen twaalf maanden. Een verder verval van de Spaanse bouwmarkt wordt verwacht met 6% voor 2013 en met 3% voor 2014. 2015 zal een lichte stijging brengen (1%).

Italië

Italië ervoer de meest negatieve orderportefeuille- en omzetontwikkeling. Van alle Italiaanse architecten zag 76% een daling van de orderportefeuille. Minder dan 5% zag een verbetering. Italië zal waarschijnlijk nog meer dan zes jaar nodig hebben voordat er significant betere resultaten geboekt kunnen worden. Arch-Vision voorspelt een krimp van de Italiaanse markt van 10% in 2013, 8% in 2014 en 6% in 2015.

Nederland

De Nederlandse orderportefeuille- en omzetontwikkeling was ook negatief. De verbeterde situatie van vorig kwartaal, was duidelijk slechts een kleine opleving, gevolgd door een kwartaal met dalende orderportefeuilles. Een daling van 4% in 2013 en 1% in 2014 wordt er verwacht. In 2015 zal de markt langzaam herstellen (1%).

 

Bron: Arch-Vision

Reageer op dit artikel