nieuws

Te transformeren provinciehuis Utrecht vol asbest

Business

Na het asbest-schandaal rond de flats in de Utrechtse wijk Kanaleneiland dreigt volgens De Utrechtse Internet Courant nu een volgend schandaal over het voormalige provinciehuis op de Uithof: de provincie zou bij de verkoop van het gebouw belangrijke informatie over asbest hebben achtergehouden. Het provinciehuis is verkocht aan projectontwikkelaar De Waal, die het pand transformeert tot studentencomplex De Sterren.

Te transformeren provinciehuis Utrecht vol asbest

Dat er asbest aanwezig was in het oude provinciehuis was al bekend, maar uit het rapport blijkt nu dat de provincie heeft nagelaten te melden dat er ook asbestbesmetting was. Ook heeft de provincie beweerd dat er slechts in delen van het pand asbestplaten verwerkt zijn. Later bleek dat de platen in het hele pand aanwezig zijn.

Aftreden gedeputeerde 

De oppositiepartijen in de Utrechtse provinciale staten willen dat gedeputeerde Bart Krol aftreedt.Onder zijn leiding is het oude provinciehuis aan de projectontwikkelaar De Waal verkocht en getransformeerd tot studentencomplex, voor de SSH. SP en de PVV vinden dat Krol paniekvoetbal gespeeld heeft bij de verkoop.

Het onderzoeksrapport over het schandaal bevestigt dat de provincie grote fouten heeft gemaakt bij de verkoop van het oude provinciehuis. Onder andere de asbestsanering die de provincie moest uitvoeren op het gebouw nadat de fouten aan het licht kwamen, werd niet goed uitgevoerd.

Onafhankelijk onderzoek te laat

Ook over het rapport zelf zijn de oppositiepartijen kritisch. De SP uit op haar site ongenoegen over de insteek van het rapport, dat zich concentreert op ‘leren’ van de fouten en niet op ‘verantwoorden’. Hierdoor is volgens hen niet duidelijk wie precies welke rol heeft gespeeld in dit debacle.

Het onafhankelijke onderzoek kwam pas nadat de projectontwikkelaar akkoord was gegaan met een schadevergoeding van 7 miljoen. De provincie heeft de oude locatie verkocht voor 22 miljoen, dit terwijl de zaak ondertussen alles bij elkaar 11 miljoen heeft gekost. In het oude provinciehuis gaat de SSH 600 studentenwoningen bouwen.

Het voormalige Provinciehuis in Utrecht, een ontwerp van architect Lengkeek.

Bron: DUIC.nl

Reageer op dit artikel