nieuws

Huurwoningen in vrije huursector sneller verhuurd

Business

Huurwoningen in de vrije sector worden steeds sneller verhuurd. In het eerste kwartaal van 2012 stond een huurwoning gemiddeld 92 dagen te huur, in dezelfde periode van 2013 daalde dit naar gemiddeld 81 dagen. Het aantal huurtransacties bleef gelijk aan het eerste kwartaal van 2012. Dit blijkt uit de kwartaalgegevens van Pararius.

Huurwoningen in vrije huursector sneller verhuurd
WASSENAAR – Het aanbod van huurwoningen neemt toe. Het groter wordende aanbod te maken heeft met mensen die hun koophuis niet kwijtraken. Deze bewoners kampen met dubbele lasten en kiezen er daarom voor woningverhuurder te worden. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

 

De huurprijzen in de vrije sector bleven afgelopen kwartaal vrijwel onveranderd vergeleken met het vierde kwartaal in 2012.

Jasper de Groot, algemeen directeur Pararius: ‘Afgelopen maanden kwamen er opnieuw onheilspellende berichten over de koopmarkt naar buiten. Een kwart van de koopwoningen staat ‘onder water’ met de hypotheek. De woningprijzen liggen ongeveer 20 procent onder de piek van 2008 en voor komend jaar voorspellen sommige instanties een verdere daling van de woningprijzen. Veel mensen laten daarom de koopmarkt links liggen en betrekken liever een huurwoning.’

Maandprijs

De gemiddelde maandhuurprijs per vierkante meter bleef nagenoeg onveranderd en kwam op 12,28 euro uit, een lichte stijging van 0,3 procent vergeleken met het vierde kwartaal van 2012. Het cijfer is inmiddels al veertien kwartalen stabiel rondom de 12,25 euro.

Het aantal verhuurtransacties in het eerste kwartaal van 2013 via Pararius.nl was met 17.093 vrijwel gelijk aan de 17.877 verhuurde woningen in het vierde kwartaal 2012. Sinds de verruiming van het huuraanbod door de Donnerpunten eind 2011 is dit cijfer gestegen van rond de 13.000 naar 17.000 huurtransacties per kwartaal.

Amsterdam

Amsterdam (+2,0 procent) kende het afgelopen kwartaal een hogere huurprijs vergeleken met het vierde kwartaal van 2012. Het prijsniveau van de hoofdstad zit daardoor weer op het niveau van vóór het uitbreken van de crisis. Ook Den Haag kende een stijging (4,7 procent) maar zit met 13,01 euro per vierkante meter nog ver onder het niveau van voor de crisis toen er voor rond de 15,00 euro per vierkante meter werd verhuurd. In Rotterdam (-3,0 procent) en Utrecht (-2,7 procent) daalden de huurprijzen.

Bron: Vastgoedmarkt

Reageer op dit artikel