nieuws

Corporatie stelt strengere eisen aan ontwerper

Business

Architecten, constructeurs en andere ontwerpers moeten zich beter verzekeren tegen ontwerpfouten. Corporaties (Aedes) en ontwikkelaars (Neprom) komen voor het eerst zelf met uniforme inkoopvoorwaarden voor bouwadviseurs. Zij ontwikkelden het ‘Model Basisopdracht Adviseurs’ dat op 52 punten afwijkt van De Nieuwe Regeling van ingenieurs en architecten.

Corporatie stelt strengere eisen aan ontwerper

 

In Friesland stortte een fietsbrug in die een corporatie liet bouwen. Over de schade onststond flink getouwtrek. “Op de ontwerper valt nauwelijks iets te verhalen”, zegt Jur Deckers, advocaat van woningcorporatie Accolade in de Cobouw van vandaag. Bij een ander project ging het mis met de warmtetechniek. De temperatuur werd niet gehaald. Schade: 200.000 euro. Bouwadviseurs en opdrachtgevers bakkeleien over de vraag wie moet betalen.

Deckers: “Voorbeelden zijn er te over. Al komt het aantoonbaar door een ontwerpfout, de bouwadviseur ontspringt meestal de dans, omdat hij onderverzekerd is.”Als lid van de werkgroep bedrijfsjuristen van Aedes komt Deckers in het geweer. Samen met de Neprom ontwikkelde hij inkoopvoorwaarden die de risico’s “eerlijker” verdelen. Architecten en constructeurs begrijpen niet waarom.

BNA

Fred Schoorl, directeur van de BNA reageert in hetzelfde artikel in de Cobouw verbijsterd op de nieuwe inkoopvoorwaarden van corporaties en ontwikkelaars. “Dit is een einzelgang van Aedes en de Neprom. Oude politiek.” Schoorl voert het woord mede namens NLingenieurs. Hij spreekt van een eenzijdig verhaal en is er niet blij mee. “Er moeten betere afspraken komen, maar ze lopen te hard door naar de oplossing.”

Daarnaast vindt hij het onverstandig dat corporaties en ontwikkelaars zelf het wiel uitvinden. “Zo blijven we heen en weer schuiven met papier. We slaan elkaar al om de oren met regelingen en afwijkingen daarop. Voor de bouw en consument is dat niet goed. Achter de schermen werken we bovendien aan paritaire voorwaarden.”

Model Basisopdracht Adviseurs

Het Model Basisopdracht Adviseurs is de tegenhanger van De Nieuwe Regeling (DNR), een fabricaat van NLingenieurs en de BNA. De twee modellen verschillen van elkaar op 52 punten.

Een paar voorbeelden:
– Overschrijdingen honorarium bouwadviseurs worden niet uitbetaald
– Alleen rechter kan aanpassen opdracht eisen bij onvoorziene omstandigheden
– Bouwadviseur coordineert werkzaamheden van bijvoorbeeld constrcteur
– Adviseur tot 10,5 jaar na oplevering aansprakelijk voor ernstige gebreken
– Opdrachtgever ook zonder toestemming ontwerper bouwwerk aanpassen

Lees in de Cobouw van vandaag de reacties van betrokken partijen.

 

 

Reageer op dit artikel