nieuws

Bouwfonds richt zich op studenten

Business

HOEVELAKEN – Bouwfonds REIM gaat investeren in studentenwoningen in Nederland en enkele andere Europese landen. Het hiervoor opgerichte Bouwfonds European Housing Fund gaat daarvoor geld ophalen bij institutionele beleggers.

Bouwfonds richt zich op studenten

Volgens portfoliomanager Eva Huijgen zijn er in meerdere Europese landen goede verhuurperspectieven. Ook weer in Nederland, waar afgelopen jaar studentenhuisvesters massaal hun bouwlust verloren onder invloed van de dreigende veranderingen in de huurregelgeving.

De duidelijkheid van het recente woonakkoord brengt volgens Huijgen echter weer voldoende vertrouwen. Andere landen waar het fonds op focust zijn vooral Frankrijk en Duitsland. Net als bij het Europese woningfonds van Bouwfonds REIM is het doel van de verdeling van de portefeuille over meerdere landen risicospreiding.

Studentenwoningen in populaire studentensteden zijn zeer interessante beleggingsobjecten, luidt de conclusie na uitgebreid marktonderzoek. Voor de woningen zijn ten opzichte van hun geringe omvang flinke huurprijzen te vragen. Bovendien blijkt door de grote vraag het risico op leegstand minimaal.

Verandering van de verhuurwetgeving is een beleidsrisico, onderkent Huijgen. Voor studentenwoningen met hun overwegend lage woz-waardes zou bijvoorbeeld moeilijk nog een redelijke huurprijs zijn te vragen als 4,5 procent van de woz-waarde de limiet zou worden, zoals volgens de aanvankelijk geformuleerde kabinetsplannen. Maar dat is dan ook uiteindelijk niet gebeurd.

Het nieuwe fonds wil zich binnen de studentenwoningmarkt richten op de meest kansrijke deelmarkten. Dat zijn de steden met topuniversiteiten, in grote studentenpopulaties, en sterke aantrekkingskracht op buitenlandse studenten en een sterke economie.

Bron: Cobouw.nl

Reageer op dit artikel