nieuws

Leegstand kantoren historisch hoog

Business

De leegstand van kantoren is nog nooit zo hoog geweest. Eind 2012 stond bijna 16 procent van de Nederlandse kantoren te koop of te huur. Een jaar eerder was dat nog 14,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM Business.

Leegstand kantoren historisch hoog

Het aanbod nam in een jaar met 9 procent toe tot 7,8 miljoen vierkante meter. Volgens een woordvoerder is het nog niet eerder voorgekomen dat zo veel kantoren leegstonden en het aanbod in een jaar tijd zo snel groeide. De toename had zelfs nog hoger kunnen zijn als niet zo’n 400.000 vierkante meter kantoorruimte was gesloopt of een andere bestemming had gekregen.

De belangrijkste reden voor de malaise is volgens NVM Business dat overheid en bedrijfsleven op de huisvestingslasten besparen. Uit de cijfers van NVM Business blijkt verder dat in 2012 nauwelijks nieuwe kantoorgebouwen zijn gebouwd. De toename van het aanbod is daarom bijna helemaal toe te schrijven aan kantoren die leeg kwamen te staan.

De vraag naar kantoorruimte is ondertussen verder gekelderd. Op de vrije markt werd in 2012 iets meer dan 900.000 vierkante meter verkocht of verhuurd: 15 procent minder dan in 2011. De vraag daalt inmiddels al sinds 2007. Bijna alle sectoren tonen minder behoefte aan kantoorruimte, alleen de automatisering en de zakelijke dienstverlening lieten meer vraag zien.

De makelaarsvereniging noemt het veelzeggend dat het percentage structureel leegstaande kantoren sterk is toegenomen. In 2011 stond ongeveer 36 procent van de kantoorruimten 3 jaar of langer te huur, eind 2012 was dat 43 procent.

ANP

Reageer op dit artikel