nieuws

Dynamis optimistisch over herstelcapaciteit woningmarkt

Business

De aanscherping van de hypotheekregels per 1 januari 2013 heeft in het vierde kwartaal van 2012 geleid tot een toename in het transactievolume van 7 procent. Het aanbod bleef op gelijk niveau. De looptijden blijven echter toenemen en de transactieprijzen nemen af.

Dynamis optimistisch over herstelcapaciteit woningmarkt

Dit blijkt uit het vierde kwartaalrapport Sprekende Cijfers Woningmarkten 2012 van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars, dat vrijdag (11 januari) verscheen. In het vierde kwartaal van 2012 zijn in de acht Dynamis regio’s in totaal 4.421 bestaande woningen verkocht. Dit is een toename van 7 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. De toename is mede te verklaren door de aangekondigde veranderingen van hypotheekregels per 1 januari 2013.

Alle woningtypen noteren een toenemend aantal transacties. Hoekwoningen kennen de hoogste toename, namelijk 38 procent. Wederom zijn appartementen het meest verkochte woningtype met 49 procent van het totaal aantal transacties.

In de acht Dynamis regio’s worden op 1 januari 2013 in totaal 29.736 bestaande woningen te koop aangeboden. Ten opzichte van drie maanden geleden is het aantal objecten in aanbod nagenoeg gelijk gebleven.

Een in het vierde kwartaal verkochte bestaande woning heeft een gemiddelde mediane looptijd van 131 dagen, ruim vier maanden. Daarmee is het aantal dagen dat een woning te koop staat met 16 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden.

De mediane transactieprijs van een in het vierde kwartaal verkochte bestaande woning is 173.234 euro. In dezelfde periode een jaar geleden lag deze nog 5 procent hoger. Per vierkante meter bedraagt de mediane transactieprijs 1.719, een daling van 6 procent. De woningmarkt beschikt volgens Dynamis over voldoende woonconsumenten met een verhuisbehoefte die uiteindelijk voor marktherstel kunnen zorgen. Desondanks verwacht Dynamis, vanwege het negatieve consumentenvertrouwen (-35) op korte termijn niet dat de Nederlandse woningmarkt zich herstelt.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel