nieuws

Onderwijsgebouwen bieden bouwsector kansen

Business

Bouwend Nederland ziet in schoolgebouwen mogelijkheden om de door de economische crisis zwaar getroffen bouwsector aan werk te helpen. De brancheorganisatie baseert zich op onderzoek van het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB), waaruit blijkt dat het huidige tempo van nieuwbouw en vervanging impliceert dat een schoolgebouw honderd jaar zou moeten meegaan.

Onderwijsgebouwen bieden bouwsector kansen

 

Maar daarop zijn ze niet ontworpen, aldus voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland dinsdag 13 augustus in een verklaring. Het onderzoek leert ook dat minder dan 7 procent van de scholen een energielabel van C of lager heeft.

Bouwend Nederland heeft een database aangelegd, waarin alle onderwijsgebouwen staan met locatie, vloeroppervlak, bouwjaar en eventueel energielabel. ‘Hiermee kunnen onze leden zelf actief scholen benaderen en met hen slimme voorstellen voor onderhoud, renovatie en verduurzaming bedenken. Als gemeente, schoolbestuur en bouwbedrijven slim samen werken, dan kunnen we de komende jaren een enorme kwaliteitsslag maken.’

Nederland telt ongeveer 10.000 schoolgebouwen, waarvan 8.000 voor het basisonderwijs. Gemiddeld zijn schoolgebouwen 38 jaar oud, ‘en we zien dat de kwaliteit en functionele geschiktheid ervan onder druk staan’, aldus Verhagen.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel