nieuws

Huizenprijs daalt ook in 2013 fors

Business

De prijzen van koopwoningen zullen dit jaar en ook volgend jaar blijven dalen. Die voorspelling doet de Rabobank maandag in het Kwartaalbericht Woningmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar zijn de prijzen voor bestaande koopwoningen met 1,8 procent gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal. In heel 2012 zullen de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld met 5 procent dalen. Voor 2013 verwacht de bank een daling van 4 procent.

Huizenprijs daalt ook in 2013 fors

In het tweede kwart van het jaar werden wel meer woningen verkocht dan in het eerste kwart. Belangrijke verklaring hiervoor is de onzekerheid over het tarief van de overdrachtsbelasting na 1 juli. Hierdoor waren veel kopers en verkopers erop gebrand nog eind juni hun slag te slaan.

In het tweede kwartaal wisselden daarom 34.628 woningen van eigenaar, een stijging van 17,3 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar.

Weerspreken

De ene regio doet het slechter dan de andere. In het Gooi daalden de prijzen sinds 2008 met bijna 20 procent. In Zeeuws-Vlaanderen daalden de prijzen nog geen 5 procent.

De cijfers van de Rabobank weerspreken de uitspraken van Niek Hoek, topman bij verzekeraar Delta Lloyd, vorige week. Hij zei dat de huizenmarkt op het punt staat te herstellen. Overigens werd die bewering ook meteen betwist door de NVM.

Bron: NU.nl/zakelijk

Reageer op dit artikel