nieuws

Meer woningen gehuurd dan gekocht

Business

Voor het eerst zijn er meer vrijesectorwoningen gehuurd dan dat er woningen werden gekocht.Het aantal verhuurde woningen groeide in het tweede kwartaal met 16,8 procent vergeleken met het vorige kwartaal en lag zelfs ruim 80 procent boven het tweede kwartaal van 2011. De gemiddelde huurprijs bleef vrijwel onveranderd en kende een lichte stijging van 0,4 procent.

Meer woningen gehuurd dan gekocht
WASSENAAR – Het aanbod van huurwoningen neemt toe. Het groter wordende aanbod te maken heeft met mensen die hun koophuis niet kwijtraken. Deze bewoners kampen met dubbele lasten en kiezen er daarom voor woningverhuurder te worden. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

 

 

Dit blijkt uit de gegevens van Pararius.nl, het grootste platform voor huurwoningen in Nederland. Gemeten naar het aantal transacties is de Nederlandse vrije huursector nu groter dan de koopsector.

Inmiddels zorgt deze ontwikkeling voor een uniek moment in de geschiedenis van de woningmarkt, waarbij de vrije sector huurmarkt meer transacties kent dan de koopmarkt. In april en mei 2012 werden 18.000 verkochte woningen gerapporteerd. Met juni erbij zal het tweede kwartaal van 2012 rond de 27.000 verkochte woningen uitkomen. De Groot: ‘Onze berekeningen voor de hele Nederlandse markt wijzen op 30.000 verhuurde woningen in het tweede kwartaal. Daarmee is de vrije sector huurmarkt de koopmarkt voorbij gestreefd in aantal transacties.’

De gemiddelde huurprijs bleef stabiel. Sinds de scherpe daling in 2009 schommelt de huurprijs al tien kwartalen op rij in een bandbreedte tussen de 12 euro en 12,50 euro per vierkante meter per maand. Amsterdam (-0,85 procent) en Rotterdam (+0,25 procent) hadden een rustig kwartaal met percentages onder de 1 procent. De enige noemenswaardige stijging was te zien in Den Haag (+1,7 procent). In Utrecht (-3,3 procent) daalden de huurprijzen dit kwartaal.

De grotere woningtypen kenden een stijging in huurprijs, waarbij het huren van een eengezinswoning 2 procent duurder werd en een vrijstaande woning 2,6 procent. De overige woningtypen hadden geen noemenswaardige verandering in de huurprijs.

In nagenoeg alle provincies daalde de huurprijs per vierkante meter licht vergeleken met het kwartaal daarvoor. Zuid-Holland (+1,1 procent), Noord-Brabant (+1,8 procent) en Overijssel (+2,7 procent) waren de enige provincies waar de huurprijs steeg.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel