nieuws

Kwartaalcijfers ING: bouw blijft onder druk

Business

De bouw blijft in 2012 en 2013 nog onder druk staan. Dit constateert het ING Economisch Bureau in zijn kwartaalbericht. Ook voor de detailhandel en de horeca ziet het bureau nog geen verbetering.

Kwartaalcijfers ING: bouw blijft onder druk

 

 

De zorgsector gaat dit en volgend jaar echter flink groeien, vooral door meer langdurige ouderenzorg. De groothandel, industrie en transport groeien in 2013 naar verwachting weer licht. Deze meer op het buitenland gerichte sectoren lijden minder onder de gevolgen van koopkrachtverlies.

Bouw

In de bouwsector is in juni het ondernemersvertrouwen tot een historisch laag niveau gedaald. Herstel van de bouwproductie is door het aanhoudende zwakke economisch klimaat en het laat cyclische karakter van de sector niet voor 2014 te verwachten.

Zorgsector

De volumestijging in de zorg zet door en kwam in het eerste kwartaal van 2012 uit op 4,1% (j.o.j) door vooral meer ouderenzorg. De groei zal in 2013 afvlakken doordat lichtere vormen van zorg aan huis worden geboden in plaats van in zorginstellingen.

Minder leerlingen en ambtenaren

Doordat het aantal leerlingen in het MBO en het basisonderwijs afneemt daalt het volume van het onderwijs weer voor het eerst sinds 1994. Bezuinigingen op het ambtenarenapparaat zorgen er voor dat het volume van de overheid krimpt. De instroom van jonge ambtenaren stokt zo waardoor de vergrijzing binnen de overheid verder toeneemt.

Reageer op dit artikel