nieuws

Dertig procent meer woningverkopen

Business

Makelaars zien een toename van het aantal mensen dat nog vóór het einde van het jaar wil profiteren van de huidige hypotheekregels. Volgens makelaarsorganisatie VBO is het aantal verkooptransacties met dertig procent gestegen. Uit een inventarisatie van VBO Makelaar blijkt vrijdag dat het aantal bezichtigingen met 25 procent is gestegen en het aantal verkooptransacties met 30 procent.

Dertig procent meer woningverkopen

 

Vooral onder starters en in het prijssegment 150.000 tot 300.000 euro neemt de branchevereniging een toename in interesse waar, na de aankondiging in november dat er vanaf 2013 een strenger hypotheekregime gaat gelden.

Het onderhandelingsproces is volgens VBO Makelaar niet korter geworden. Banken worden volgens de branchevereniging op dit moment “overspoeld” met vragen en dat levert problemen op bij de afhandeling van verkooptransacties, stelt ruim 20 procent van de bijna 1000 aangesloten makelaars.

NVM

Ook NVM ziet een eindejaarsspurt op de huizenmarkt, zo bevestigde de makelaarsvereniging eerder tegenover RTL Nieuws. In de eerste weken van december zijn de huizenverkopen volgens cijfers van NVM met 30 procent gestegen. Aangesloten makelaars verkochten dit jaar circa 1500 huizen per week. In de eerste helft van december verkochten zij tot 2000 huizen per week.

Mensen die vóór 31 december een huis kopen, vallen nog onder de oude hypotheekregels. Dat kan een besparing van honderden euro’s per maand betekenen.

Bron: NU.nl

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel